Przejdź do treści

Chińskie potrawy: które z nich warto przygotować samodzielnie?

  • przez

Chińskie potrawyChińskie potrawy cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Dzięki łatwej dostępności produktów orientalnych, możemy przygotować je także we własnym domu. 

Kuchnia chińska jest tak różnorodna, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Wielbiciele ostrych smaków, miłośnicy wegetariańskich przekąsek lub delikatnych dań na parze… Nieważne, jakie są twoje preferencje kulinarne – z pewnością wśród chińskich potraw odnajdziesz swoje ulubione smaki.

Chińskie potrawy dla miłośników mięsa

Chińskie potrawy to w dużej mierze dania mięsne. Najczęściej sięga się po drób – kurczaka oraz kaczkę, ale również wieprzowinę czy wołowinę. Najpopularniejszym sposobem przyrządzania mięsa jest smażenie go w woku (zobacz wok ręcznie kuty ze stali węglowej). Specyficzny kształt tego naczynia sprawia, że mięso smaży się szybko – z zewnątrz jest chrupiące, a w środku pozostaje soczyste (sprawdź przepis “Chrupiąca wieprzowina w sosie“).

Przygotowanie dania z woka jest naprawdę proste. Zamarynowane wcześniej mięso (zwykle przy użyciu m.in. sosu sojowego, octu ryżowego, cukru, imbiru i czosnku) smażymy w woku, dodając wybrane dodatki np. azjatyckie grzyby oraz warzywa. Na koniec możemy dodać nieco azjatyckiego sosu lub wykonać go samodzielnie. Całość ozdabiamy dymką czy orzechami ziemnymi. Podajemy do tego ryż lub makaron np. makaron chiński Mie.

W świecie makaronu i ryżu

Kuchnia orientalna często bazuje na różnych typach makaronu oraz na ryżu. Podobnie dzieje się w kuchni chińskiej – prawie każdy przepis na danie chińskie zawiera te składniki. Czasem są one podstawą całego dania, innym razem występują jedynie w roli dodatku.

Najszybsze są dania z makaronu lub ryżu smażonego w woku z naszymi ulubionymi dodatkami – to taki chiński street food, łatwy do przygotowania. Na początku musimy wstępnie przygotować makaron ryżowy, sojowy czy pszenny, bądź też ryż. Potem wystarczy usmażyć go w woku z mięsem, owocami morza, warzywami lub grzybami.

Przysmaki dla wegetarian

Chińskie potrawy spodobają się także wegetarianom. Wiele dań z ryżu i makaronu przyrządzić możemy bez mięsa, z dodatkiem samych warzyw, grzybów, orzechów, kiełków. Świetnym przysmakiem są przystawki chińskie – wegetariańskie sajgonki bądź pierożki czy bułeczki na parze z warzywnym nadzieniem.

Wegetarianom spodobają się też chińskie desery – egzotyczne owoce smażone w cieście kokosowym i podawane z miodem.

Chińskie potrawy to prawdziwe bogactwo smaków i aromatów. Warto znaleźć swoje ulubione i przygotować je w domu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *