Przejdź do treści

Mięsna - drób

Kaczka z ananasem po tajlandzku

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 9 ocen

Do wykonania tej potrawy użyłem frytowanej piersi kaczki, zamiast frytowania równie dobrze możemy upiec ją w piekarniku i potem pociąć na plasterki. Danie serwować z ryżem jaśminowym.

Kaczka w sosie cytrynowym

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Świetne danie o bardzo oryginalnym smaku. Jedno z moich ulubionych. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Kurczak curry

Ocena ze starego portalu: 4,74 / 4 oceny

Bardzo łatwe danie stir-fry doprawione przyprawą curry z fajnym dodatkiem – przesmażonymi kostkami ziemniaka. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym.

Kurczak na ostro

Ocena ze starego portalu: 4,57 / 14 ocen

Klasyczne danie stir-fry, smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Danie doprawione anyżem gwiazdkowatym, osoby nie lubiące smaku anyżu mogą użyć zamiast niego przyprawę 5 smaków (w niej tez jest anyż ale dużo mniej). Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Kurczak czosnkowy w cieście

Ocena ze starego portalu: 4,88 / 34 oceny

Danie to przypomina bardzo popularnego w budkach wietnamskich kurczaka gong-bao. Tak naprawdę kurczak gong-bao to zupełnie inna, tradycyjna chińska potrawa. Do tej potrawy można użyć udek lub piersi, ja osobiście zdecydowanie wolę udka kurczaka, są dużo bardziej soczyste. Podawać z różnymi sosami do maczania jako przekąskę, samodzielnie z ryżem jaśminowym lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Grilowane piersi kurczaka na ostro

Ocena ze starego portalu: 4,80 / 5 ocen

Kolejna potrawa z serii grilowanych. Pamiętaj, że mięso należy grillować krótko, max. 5 min, wtedy będzie mięciutkie i pyszne. Bardzo ważne jest pocięcie piersi w kawałki o równej grubości, dzięki temu mięso będzie soczyste i równo usmażone. Ten przepis to moja własna inwencja. Podawać jako jedno z dań grillowego przyjęcia, samodzielnie z ryżem lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.

Smażone skrzydełka kurczaka

Ocena ze starego portalu: 4,57 / 7 oceny

Długo marynowane skrzydełka kurczaka usmażone na chrupko na głębokim oleju. Można serwować jako przekąskę, element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielne główne podane z ryżem jaśminowym.