Satay wołowy z sosem z orzeszków (by Magda Klimczak)

Wołowina z warzywami i makaronem Mie

Pełne smaku danie, przygotowane z najlepszej delikatnej wołowiny z orientalnymi przyprawami. Do przygotowania dania najlepsza jest polędwica wołowa ale równie dobrze wychodzi z nieco tańszych kawałków antrykotu czy rozbefu.

Czytaj dalej

Makaron ryżowy z wołowiną w ostrym sosie kokosowym

Ocena ze starego portalu: 4,45 / 11 ocen
Danie to pochodzi z Birmy ale widać w nim wpływy kuchni tajskiej (mleko kokosowe, pasta curry). Jest to smakowite wołowe danie z makaronem w pół-głębokim sosie kokosowym, przyprawione na ostro tajską pastą curry (miłośnicy ostrych smaków mogą zwiększyć jej ilość według gustu). W oryginalnym przepisie używa się makaronu jajecznego ale my użyliśmy makaronu ryżowego, równie dobrze będzie także smakować z chińskim makaronem Mie.

Czytaj dalej

Wołowina smażona z warzywami i makaronem shirataki

Potrawa z niskokalorycznym makaronem Shirataki, uzyskanym z azjatyckiej rośliny konjac polecana jest szczególnie dla osób dbających o linie. Wołowinę musimy pociąć w cieniutkie paseczki wtedy już po krótkim smażeniu będzie miękka i smaczna.

Czytaj dalej

Japoński stek wołowy Donburi

Jeżeli chcesz zjeść coś pożywnego i przygotować to szybko - zrób japoński stek Donburi.

Czytaj dalej

Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem

0
W Japonii mięso, a w szczególności wołowinę, kroi się bardzo cienko. Przed krojeniem w cieniutkie plasterki lub paski dobrze włożyć jest porcję mięsa do zamrażalnika na 2-3 godziny, następnie wyjąć, poczekać aby lekko odtajała i jeszcze twardą pokroić.

Czytaj dalej

Żeberka cielęce w sosie Teriyaki

Jest to doskonała potrawa do nakarmienia większej ilości gości, świetna na przyjęcia. Sos dodaje pięknego koloru żeberkom dzięki czemu wyglądają bardzo apetycznie.

Czytaj dalej

Wołowina smażona z sezamem

Łatwe do wykonania danie kuchni chińskiej o klasycznym smaku. Kawałki mięsa należy pokroić w cienkie paseczki i smażyć na bardzo gorącym oleju przez krótki czas.

Czytaj dalej

Wołowina smażona z bakłażanem i makaronem Soba

Japońskie danie wszystko-w-jednym: mięso, warzywa i makaron tworzą samodzielne, pożywne i bardzo smaczne danie. Wszystkie składniki pocięte są w cienkie paski, dzięki czemu są mięciutkie i łatwe do jedzenia pałeczkami.

Czytaj dalej

Wołowina smażona stir-fry z brokułami

Wołowinę do tej potrawy należy starannie pokroić w cienkie paseczki, dzięki temu mięso będzie miękkie nawet po krótkim smażeniu z mieszaniem (stir-fry). Im twardsze mięso tym cieńsze powinny być paseczki, oczywiście danie będzie smaczniejsze przy zastosowaniu najdelikatniejszych kawałków wołowiny takich jak polędwica lub ligawa. Potrawę można zagęścić mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.

Czytaj dalej

Strona 1 z 41234