Przejdź do treści

Wegańska

Smażone tofu z grzybami Mun

Smażone tofu z grzybami Mun

Smażone tofu z grzybami Mun to wegetariańskie danie, które może być serwowane z ryżem lub jako warzywny dodatek do innego dania głównego. Tofu jest samo w sobie praktycznie bez smaku, jednak bardzo łatwo można mu nadać wspaniały aromat stosując różne dodatki. Zawiera dużo protein, dlatego warto zawsze mieć je pod ręką z myślą o osobach unikających mięsa.

Zielone curry z dyni

Zielone curry z dyni

Zielone curry z dyni to pikantne tajskie danie w głębokim sosie z mleka kokosowego i zielonej pasty curry. Dynię dusimy krótko żeby zmiękła ale została w kawałkach (nie powinna się rozpaść). Możemy opcjonalnie dodać do dania żółte pomidorki koktajlowe. Curry dyniowe podajemy z ryżem jaśminowym lub z ryżem basmati.

Sos jogurtowy Raita

Sos jogurtowy Raita

Sos jogurtowy Raita to popularny w Indiach sos, który podaje się jako dodatek łagodzący smak pikantnych potraw. Można go także używać jako dip do indyjskiego pieczywa.

Ryż smażony z warzywami

Ryż smażony z warzywami

Ryż smażony z warzywami to szybkie i smaczne danie, go którego przygotowania możemy użyć dowolnych warzyw. Warzywa należy pokroić w kawałki o podobnej wielkości.

Chutney z jabłek - słodko kwaśny dip

Chutney z jabłek – słodko kwaśny dip

Chutney z jabłek – słodko kwaśny dip to popularny indyjski dodatek. Chutney jest istotą każdego indyjskiego posiłku i dodaje daniom orzeźwiającego smaku. Podawany do dań mięsnych lub indyjskiego chleba (podpłomyków) wyostrza lub łagodzi smak potrawy. Większe ilości przygotowanego dipu można przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, schłodzić i przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu.

Warzywa z woka w sosie sezamowym

Warzywa z woka w sosie sezamowym

Warzywa z woka w sosie sezamowym to potrawa, którą można podawać jako wegetariański posiłek z dodatkiem ryżu. Można ją też serwować jako dodatek do dania głównego.

Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami

Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami

Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami to serwowany na ciepło deser, który wzbudza powszechny zachwyt. Lekko kwaskowy i ostry smak sosu jest doskonałym dopełnieniem słodkich gruszek. Oczywiście najlepiej jest go przygotować w sezonie jagodowym ale sprawdzi się także z borówką amerykańską.

Szpinak smażony w cieście Zha bocai yu

Szpinak smażony w cieście Zha bocai yu

Szpinak smażony w cieście Zha bocai yu to danie to pochodzące z kuchni katońskiej i bardzo przypomina japońską tempurę. W taki sam sposób możemy również przygotować liście kalafiora. Jest to rodzaj przekąski, która może być także elementem kilkudaniowego chińskiego posiłku.