Przejdź do treści

Wegetariańska

Makaron ramen z grzybami i jajkiem

Makaron ramen z grzybami i jajkiem

Makaron ramen z grzybami i jajkiem to błyskawiczne w przygotowaniu japońskie danie, które możemy zaserwować na śniadanie lub jako przekąskę. W wersji śniadaniowej makaron ten może być podany z dodatkowymi 2 plasterkami smażonego boczku. Makaron ramen należy ugotować twardawy  (gotować krócej o 1-2 minuty) ponieważ będzie jeszcze smażony na patelni.

Makaron ryżowy z warzywami stir-fry

Makaron ryżowy z warzywami stir-fry

Makaron ryżowy z warzywami stir-fry to w pełni wegetariańskie, błyskawiczne tajskie danie z woka. Cieniutkie kluski ryżowe z dużo ilością krótko smażonych warzyw, doprawione sosem sojowym i ostrym tajskim sosem chili. Dzięki krótkiemu smażeniu z użyciem minimalnej ilości oleju dania z woka stir-fry są zdrowe, świeże i błyskawiczne w przygotowaniu.

Makaron ryżowy jest łatwo przegotować i wtedy zamiast jędrnego makaronu otrzymujemy ryżową ciapę. Aby niknąć takiej sytuacji, przed dodaniem do woka, makaronu nie gotujemy tylko wstępnie namaczamy. Dzięki temu podczas smażenia w woku makaron dojdzie i będzie w sam raz. Makaron ryżowy z warzywami stir-fry możemy podać jako wegetariańskie danie główne, szybką przekąskę a także jako dodatek do innych dań.

Pieczone warzywa w maryncie sojowej

Pieczone warzywa w marynacie sojowej

Pieczone warzywa w marynacie sojowej to bardzo łatwe do przygotowania danie wegetariańskie w stylu japońskim. Warzywa marynuje się w słono-kwaśno-słodkiej marynacie sojowej a następnie piecze krótko w piekarniku. Tak przygotowane danie jest smaczne, zdrowe i niskokaloryczne. Pieczone warzywa w marynacie sojowej mogą być podane jako wegetariańskie danie główne z dodatkiem ryżu kleistego lub jako warzywny dodatek do innych dań.

Zielone curry z warzyw

Zielone curry z warzyw

Zielone curry z warzyw to wegetariańska wersja popularnego tajskiego dania w głębokim pikantnym sosie z mleka kokosowego. Bardzo smaczne i pożywne danie, które możemy wykonać w kilka minut. W przepisie podajemy pełen proces wykonania zielonej pasty curry, którą w wersji szybkiej możemy zastąpić gotową zieloną pastą curry. Do wykonania dania użyliśmy kilka rodzajów warzyw, jednak wy możecie zmodyfikować ten zestaw według swoich preferencji. Zielone curry z warzyw zawiera dużą ilość bardzo smacznego sosu, który znakomicie smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym.

Pieczone bakłażany z miso Nasu Dengaku

Pieczone bakłażany z miso Nasu Dengaku

Pieczone bakłażany z miso Nasu Dengaku to tradycyjne japońskie danie warzywne, bardzo smaczne i bardzo łatwe do wykonania. Małe bakłażany smaruje się słodko-słonym sosem z jasnej pasty miso a następnie piecze w piekarniku. Efekt jest zabójczy, danie jest po prostu rewelacyjne i bardzo apetycznie wygląda. W przygotowaniu tego dania bardzo ważne jest uprzednie posolenie bakłażanów. Dzięki temu bakłażany puszczą wodę i po pieczeniu będą jędrne i pyszne a nie wodniste. Do przygotowania pasty należy koniecznie użyć pasty miso jasnej, wtedy danie wygląda bardzo apetycznie. Za pierwszym razem miałem pod ręką tylko ciemną pastę miso i danie wyszło prawie czarne, niezbyt zachęcające wyglądem. Pieczone bakłażany z miso mogą być serwowane jako lekkie danie główne podane wraz z ryżem i jarzynką (np. kimchi) lub jako warzywna przystawka.

Surówka z ogórków po chińsku

Surówka z ogórków po chińsku

Surówka z ogórków po chińsku to warzywny dodatek w stylu azjatyckim, bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Surowe, zasolone ogórki doprawione konkretnym słodko-kwaśno-pikantnym sosem. To pikantne danie warzywne najlepiej serwować jako dodatek do łagodnych dań mięsnych. Powinno też bardzo dobrze smakować do polskich dań typu “schabowy”.

Sałata smażona po chińsku

Sałata smażona po chińsku

Sałata smażona po chińsku to popularna warzywna przekąska. Pocięta sałata lodowa krótko przesmażona z czosnkiem i dymką z dodatkiem sporej ilości pysznego śliwkowo-sojowego sosu. Tego typu dania są bardzo popularne w Chinach, warzywo (najczęściej liściaste) przesmaża się krótko z dodatkiem czosnku, imbiru, dymki, chili następnie doprawia rożnymi sosami (zazwyczaj na bazie sosu sojowego). Takie “smażone liście” spożywa się czasami jako przekąskę ale najczęściej są daniem warzywnym towarzyszącym innym daniom podczas wielodaniowego chińskiego posiłku.

Sałata smażona po chińsku doprawiona jest ciekawym 3-smakowym sosem: słodko (sos śliwkowy), kwaśno (ocet ryżowy), słonym (sos sojowy). Dodatek przesmażonej wędliny ma podobną funkcje jak okrasa w pierogach, dodaje daniu smaku umami. Wegetarianie i weganie powinni zastąpić przesmażoną szynkę przesmażoną cebulką.

Makaron po syczuańsku na zimno

Makaron po syczuańsku na zimno

Makaron po syczuańsku na zimno to jedna z najbardziej znanych przekąsek ulicznych w chińskim regionie Seczuan. Danie to jest uproszczoną, zimną wersją innego słynnego syczuańskiego dania makaronu Dan Dan. Jak przystało na ulubione danie najpikantniejszego regionu Chin, makaron po syczuańsku na zimno jest bardzo dobrze podostrzony. Główną pikantną przyprawą jest olej sezamowy, na którym przesmażamy papryczki chili i pieprz syczuański. Do wykonania tej potrawy najodpowiedniejszy jest gruby i sprężysty makaron mie ale tym razem dla odmiany użyliśmy go w wersji jajecznej. Dodatek chińskiej pasty sezamowej powoduje, ze sos jest gęsty (bardzo dobrze oblepia makaron) i pożywny.

Nudle z orzeszkami na ostro

Nudle z orzeszkami na ostro

Nudle z orzeszkami na ostro to wykonana na woku chińska przystawka. Gruby, falisty makaron mie z dodatkiem orzeszków ziemnych doprawiony na ostro pastą chili. Nudle z orzeszkami na ostro podajemy jako jeden z elementów kilkudaniowego chińskiego posiłku, jako przystawkę lub samodzielnie na przekąskę. Danie w pełni wegetariańskie / wegańskie.

Smażone ziemniaki z masłem miso

Smażone ziemniaki z masłem miso

Smażone ziemniaki z masłem miso to bardzo proste ale też bardzo smaczne i eleganckie danie fusion z japońskim akcentem. Cieniutki plasterki ziemniaków usmażone na maśle z odrobiną pasty miso. Zamysłem autorki było stworzenie z plasterków ziemniaków rodzaju “placka”, który w całości można odwrócić na patelni a następnie podać. Nadaje to potrawie ciekawy, atrakcyjny wygląd.  Danie możemy serwować jako przekąskę lub na przystawkę do dania głównego.