Przejdź do treści

Krewetki z makaronem ryżowym: proste i efektowne azjatyckie danie

  • przez

Krewetki z makaronem ryżowymKrewetki z makaronem ryżowym to danie niezwykłe. Jest jednocześnie bardzo proste do przygotowania i efektowne, pełne prawdziwie orientalnych smaków i aromatów.

Świetnie nadaje się na romantyczną kolację we dwoje, a także jako szybki obiad dla rodziny czy znajomych. Podstawą jest wysokiej jakości makaron ryżowy oraz świeże, pochodzące ze sprawdzonego źródła krewetki. Do tego przydadzą się orientalne dodatki i przyprawy.

Krewetki z makaronem ryżowym – popularne azjatyckie danie

Krewetki z makaronem ryżowym to potrawa charakterystyczna dla kuchni azjatyckiej.

To świetny sposób na danie chińskie z makaronem – oprócz makaronu ryżowego możemy też sięgnąć po makaron sojowy lub chiński makaron pszenny. Jeśli wolimy wersję bez makaronu, bez problemu znajdziemy przepisy na same krewetki w orientalnym wydaniu – np. na pikantne krewetki po syczuańsku.

Z dań bazujących na makaronie oraz owocach morza słynie też kuchnia tajska. Ta propozycja będzie podobna do chińskiej – różnić się będzie od niej przede wszystkim charakterystycznymi dla tradycji kulinarnej Tajlandii dodatkami jak np. sok z limonki oraz świeża kolendra.

Jak przygotować krewetki z makaronem ryżowym?

Aby przygotować pyszne krewetki z makaronem ryżowym, najpierw musimy zająć się samym makaronem. Instrukcję jego ugotowania znajdziemy na opakowaniu – w przypadku różnych rodzajów makaronu wskazania mogą być odmienne.

Odpowiednio przygotowane krewetki możemy zamarynować np. w soku z limonki wymieszanym z przyprawami (chili, imbir, czosnek). Możemy również przyprawy podsmażyć w woku i do nich dodać krewetki. Smażymy je przez kilka minut, następnie zdejmujemy z woka i odkładamy na bok.

Teraz przychodzi pora na podsmażenie makaronu z wybranymi dodatkami. Możemy dodać do niego paprykę, cukinię, pora lub inne wybrane warzywa – w zależności od tego, z jakiego kraju pochodzi nasze danie. Na koniec dolewamy do makaronu charakterystyczne dla danej kuchni sosy. W kuchni chińskiej będzie to np. sos hoisin czy ciemny sos sojowy; w przypadku kuchni tajskiej np. sos rybny (zobacz przepis na krewetki ostro kwaśne z makaronem shirataki).

Na koniec łączymy wszystkie składniki i podsmażamy jeszcze przez chwilę w woku. Dodajemy kiełki, dymkę lub surowe jajko (w tym przypadku czekamy, aż się ono zetnie).

Krewetki z makaronem ryżowym to proste, szybkie, a zarazem efektowne danie. Spróbuj przyrządzić je samodzielnie – wystarczą świeże krewetki, oryginalny makaron oraz orientalne dodatki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *