Przejdź do treści

Kuchnia tajska – przepisy na tradycyjne przysmaki

  • przez

Kuchnia tajska przepisyKuchnia tajska, przepisy – wpisując taką frazę w wyszukiwarkę, szybko znajdziemy wiele interesujących receptur. Dzięki łatwej dostępności egzotycznych składników jak np. pasta do zupy Tom Yum lub galangal bez problemu wyczarujemy prawdziwe tajskie przysmaki we własnym domu.

Kuchnia tajska jest niezwykle bogata i różnorodna, a zarazem wyróżnia się zaskakującą prostotą. Przyrządzenie tradycyjnych, uwielbianych na całym świecie dań nie przekracza więc zakresu umiejętności kucharza amatora.

Zobacz, jakie przekąski, desery i dania główne z łatwością przygotujesz w swojej kuchni!

Kuchnia tajska – przepisy na zupy

Kiedy wpiszesz w wyszukiwarkę kuchnia tajska, przepisy na zupy będą stanowiły dużą część wyników. Wszystko dlatego, że słynie ona właśnie z pysznych zup – część z nich jest piekielnie ostra, inne z kolei zachwycają swoim aksamitnym, łagodnym, lekko słodkawym smakiem.

W wielu zupach znajdziemy mięso (najczęściej mięso kurczaka) lub krewetki, bardzo często pojawia się w nich trawa cytrynowa, chili, grzyby bądź mleko kokosowe.

Jedną z najbardziej popularnych zup jest Tom Yum (zupa Tom Yum z mlekiem kokosowym i kurczakiem – zobacz szczegółowy przepis). Do jej przygotowania potrzebować będziemy piersi kurczaka, mleka kokosowego, soku z limonki, grzybów azjatyckich, sosu rybnego oraz specjalnej pasty Tom Yum – gotowe danie możemy przybrać często wykorzystywaną w kuchni azjatyckiej świeżą kolendrą.

Makaron, ryż, a może curry?

Jeśli chodzi o dania główne, bardzo często przygotowuje się je z drobiu – głównie z kurczaka. Możemy przyrządzić z niego tradycyjne żółte, zielone lub czerwone curry, a także lekką przekąskę w postaci szaszłyków. Wiele dań powstaje z ryb oraz owoców morza; szczególnie popularne są krewetki, podawane często z chili i czosnkiem.

Tajskie jedzenie w dużej mierze opiera się też na daniach, których bazą jest ryż lub makaron. Są to potrawy szybkie i proste do przygotowania. Jedną z nich jest np. makaron smażony z kurczakiem w sosie ostrygowym i trawą cytrynową. Na jej przyrządzenie potrzebować będziemy zaledwie ok. piętnastu minut!

Egzotyczne desery

Tajska kuchnia kojarzy się głównie z pikantnymi daniami głównymi oraz zupami. Warto jednak skosztować pysznych tajskich deserów, które często wykonuje się z kokosa lub różnych owoców.

Godne polecenia są naleśniki kokosowe z bananami – posmakują nawet tym osobom, które do tej pory nie miały do czynienia z tajskimi smakami. Do przygotowania egzotycznych deserów często wykorzystuje się także owoce liczi w syropie.

Szukasz “kuchnia tajska, przepisy”? Sprawdź stronę naszego sklepu kuchnieorientu.pl i poznaj proste przepisy na tradycyjne azjatyckie dania!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *