Satay wołowy z sosem z orzeszków (by Magda Klimczak)

Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis

Indonezyjski gulasz wieprzowy z mleczkiem kokosowym o słodkawym smaku. Wieprzowinę spożywa się tylko na wyspie Bali, w pozostałych częściach Indonezji, gdzie większość mieszkańców to muzułmanie, wieprzowina jest mięsem zakazanym.

Czytaj dalej

Ketjap Manis indonezyjski słodki sos sojowy

Ocena ze starego portalu: 5,0 / 2 oceny
Ketjap Manis to bardzo popularny w Indonezji aromatyczny, słodki sos sojowy. Stosuje się go jako dip do maczania lub jako dodatek do zup, gulaszy i marynat. Można go przechowywać w lodówce przez kilka miesięcy. Gotowy Ketjap Manis jest też dostępny w naszym sklepie.

Czytaj dalej

Sos jogurtowy Raita

Popularny w Indiach sos, który podaje się jako dodatek łagodzący smak pikantnych potraw. Można go także używać jako dip do indyjskiego pieczywa.

Czytaj dalej

Ryż po indonezyjsku (Nasi Goreng)

Pożywne i smaczne danie popularne w Indonezji. Połączenie ryżu, krewetek, ostrych przypraw i zwijanego omletu daje znakomity efekt smakowy. Krewetki można zastąpić piersią z kurczaka.

Czytaj dalej

Satay (sataj) / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,70 / 10 ocen
Danie znane w różnych częściach świata jako:u: satay (Indonezja/Malezja), kebab (Turcja), yakitori (Japonia), szaszłyk (Polska). Danie składające się z kawałków lub plastrów mięsa - kurczaka, wołowiny, ryby, etc nadzianych na patyczki, które później są grillowane i podawane z ostrymi sosami.

Czytaj dalej