Zupa krem z ziemniaków i pora z miso (by M. Klimczak)

Japońskie pierożki Gyoza (by Magda Klimczak)

Grillowany bakłażan w marynacie miso (by Magda Klimczak)

Sandacz a’la Węgorz Kabayaki (by Magda Klimczak)

Okoń marynowany w miso

Pieczony rybny filet w marynacie na bazie japońskiej pasty miso. Po wyjęciu ryby marynatę używa się do przygotowania gęstego, aromatycznego sosu, którym polewamy upieczoną rybę. Serwować z sałatką z rukoli i awokado i gotowanym ryżem japońskim.

Czytaj dalej

Futomaki (grube rolki sushi)

Futomaki to jeden z najbardziej popularnych rodzajów sushi. Ich nazwa pochodzi od japońskiego przymiotnika futoi co oznacza gruby. Są to rolki z minimum czterema składnikami.

Czytaj dalej

Chrupiąca pierś kurczaka z wodorostami Nori

Japońskie danie z kawałeczki piersi kurczaka w chrupiącej panierce z dodatkiem wodorostów nori. Można je serwować jako przekąskę lub jako pełne danie z dodatkiem makaronu Soba i imbiru marynowanego.

Czytaj dalej

Kulki ryżowe z łososiem i imbirem marynowanym (sushi)

Kulki ryżowe to bardzo prosta ale efektowna odmiana sushi. Serwuje się je jako urozmaicenie z innymi rodzajami sushi.

Czytaj dalej

Zupa miso z warzywami i grzybami mun

0
Pyszna i zdrowa japońska zupa miso z warzywami. Klasyczną miso wykonuje się z wodorostami wakame i tofu, tutaj prezentuję bardziej rozbudowaną wersję z dużą ilością zdrowych składników. Wymienione w przepisie warzywa można także zastąpić takimi składnikami jak rzepa, kalarepa, groszek lub fasolka szparagowa. Zupę można można podać także z ryżem gotowanym, będzie wtedy stanowić pełny, pożywny posiłek.

Czytaj dalej

Sałatka z kurczaka i awokado (do sushi)

0
Dodatek serwowany do sushi. Kawałki smażonego kurczaka z warzywami i pieczarkami z orientalnym dressingiem, posypane czarnym sezamem nadającym daniu oryginalny wygląd.

Czytaj dalej

Strona 1 z 1212345...10...Ostatnia »