Makaron udon z kimchi (by Magda Klimczak)

Kimchi z botwinki (by Magda Klimczak)

Kimchi z młodej kapusty (by Magda Klimczak)

Tofu grillowane po koreańsku (by Magda Klimczak)

Zupa z kimchi z miękkim tofu (Kimchi Jigae)

Kimchi wodne – Nabak Kimchi

Nabak Kimchi to odmiana kimchi, w której warzywa zamarynowane są w posolonej wodzie (solance) o jasnoróżowym kolorze. Podaje się je schłodzone, najczęściej wiosną lub latem jako orzeźwiającą przystawkę do innych dań. Przy przygotowaniu tego kimchi potrzebna nam będzie gaza lub kawałek muślinu aby włożyć tam płatki chili (gazę należy złożyć kilkakrotnie żeby nie przedostały się na zewnątrz płatki chili). Tak zrobioną torebką należy mieszać solankę, dzięki czemu Nabak kimchi nabiera pięknego różowego koloru.

Czytaj dalej

Kimchi z nadziewanych ogórków – Kimchi Oisobagi

Kolejna odmiana kimchi, tym razem z krótkich zielonych ogórków. Ten rodzaj kimchi nie wymaga długiego kiszenia. Można serwować je tego samego dnia ale lepsze i bardziej pikantne będzie w dniu następnym.

Czytaj dalej

Kimchi z marchewki

Mało znana odmiana kimchi z marchewki. Dla mnie prawdziwa rewelacja, zrobiłem pierwszy raz i dla mnie jest to najsmaczniejsza odmiana kimchi - doskonale chrupiąca, średnio pikantna marchewka z pysznym dodatkiem super zdrowych warzyw, prawdziwa bomba zdrowotna. Dla miłośników ostrych koreańskich kiszonek pozycja obowiązkowa!

Czytaj dalej

Gyeran Mari – koreański zwijany omlet

0
Gyeran Mari to koreański omlet zwijany jak naleśnik, podaję się go jako przystawkę do dania głównego, jada się go także samodzielnie na lunch. Zazwyczaj do środka omleta dodaje się 1 lub 2 posiekane warzywa ale używa się też innych składników: marchewka, cebula dymka, cebula, grzyby, cukinia, brokuły, słodka papryka, kapusta, szynka, bekon, ser etc. My prezentujemy najpopularniejszą wersję z marchewką i cebulką dymką. Do przygotowania tego dania najlepiej użyć prostokątną patelnię do tamago ale niezły efekt uzyska się także na normalnej okrągłej patelni.

Czytaj dalej

Kimchi z cebulki dymki

Mniej znana ale bardzo ciekawa odmiana kimchi z cebulki dymki. Do jej przygotowania należy użyć dymek z cieniutką białą cebulką (występują też w sprzedaży dymki z białą pękatą cebulą). Ta wersja kimchi jest umiarkowanie pikantna, kiszenie trwa 7 dni, stosuję się ją jako dodatek do dania głównego.

Czytaj dalej

Strona 1 z 3123