Świeże sajgonki Fresh Spring Rolls (by Magda Klimczak)

Świeże sajgonki Fresh Spring Rolls to świeży i zdrowy przepis kuchni wietnamskiej. Świeże sajgonki są podobne w składzie i wyglądzie do popularnych sajgonek serwowanych w barach wietnamskich, jednak nie smaży się ich tylko spożywa na pół-surowo. Częściowo przesmażony (mięso, owoce morza), częściowo surowy (warzywa i zioła) farsz jest zawijany w namoczony papier ryżowy i bez żadnej dodatkowej obróbki cieplnej serwowany do spożycia. Tak przygotowane sajgonki zajada się całe lub pocięte w kawałki, jedząc można je też maczać w rożnych sosach.

Świeże sajgonki dietetyczna kanapka

Przygotowane w ten sposób rolki stanowią bardzo zdrową i mało kaloryczną przekąskę. Jest to znakomita alternatywa dla rodzimych kanapek. Farsz składa się z surowych warzyw i ziół oraz lekko przesmażonego mięsa/owoców morza i zawinięty jest w zaledwie kilku-gramowy papier ryżowy. Papier ryżowy tworzy rolkę i nadaje smaku ale w porównaniu z pieczywem stanowi praktycznie zerowy wkład kaloryczny. Świeże sajgonki mogą być przygotowane rano i zjadane na drugie śniadanie lub lunch. Wprowadzenie tego zdrowego i niskokalorycznego dania do codziennej diety (zamiast kanapek) może przynieść naszemu zdrowiu nieocenione korzyści. Polecam!

Czytaj dalej

Polędwiczka wieprzowa z wietnamskim sosem karmelowym

Wyjątkowe danie na przyjęcie małego grona gości. Podawać z ostrymi surówkami i gotowanym ryżem jaśminowym.

Czytaj dalej

Wietnamska aromatyczna smażona wołowina

Ocena ze starego portalu: 4,60 / 5 ocen
Wietnamska aromatyczna smażona wołowina to prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna, aromatyczna potrawa charakterystyczna dla kuchni wietnamskiej. Przyprawy tj anyż, cynamon i kardamon nadają jej korzennego smaku, chili pikantności a prażone płatki migdałów chrupkości. Należy jednak odpowiednio wybrać/przygotować mięso – jeśli mamy polędwicę wołową (niestety jest bardzo droga) sprawa jest prosta, mięso z pewnością będzie miękkie. Natomiast inne kawałki wołowiny wymagają drobnego pokrojenia (koniecznie w poprzek włókien) i wcześniejszego zamarynowania aby skruszały.

Czytaj dalej

Sos do polania ryżu / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 8 oceny
Sekretny przepis na specjalny sos do polania ryżu. Jest to sos podobny do tego jaki jest serwowany w wietnamskich budkach.

Czytaj dalej

Wieprzowina z cebulą i kiełkami fasoli mung / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5.00 / 1 ocena
Tego dania nauczył mnie znajomy Azjata z którym dzieliłem pokój na studiach. Oryginalnej nazwy niestety nie pamiętam:)

Czytaj dalej

Kurczak po wietnamsku / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,50 / 2 oceny
Serwować z ryżem jaśminowym.

Czytaj dalej

Kurczak z kalafiorem na ostro / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 3 oceny
Przepis znalazłem w Polsce, ale podobno pochodzi z Wietnamu. Przygotowywałem go dla kilku i kilkunastu osób oczywiście zachowując proporcje. Wychodzi świetnie! Bardzo prosty w przygotowaniu naprawdę polecam. Podawać z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.

Czytaj dalej

Wietnamski kurczak z nerkowcami / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny
Danie które podbiło nie tylko mój żołądek, ale też smakowało mojej żonie, która nie przepada za kuchnią azjatycką - oto najlepsza reklama tego przepisu. Podawać z ryżem jaśminowym.

Czytaj dalej

Kurczak z kalafiorem / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 4,50 / 4 ocen
Jest to danie z kuchni wietnamskiej. Kalafior smakuje wręcz bosko - dzięki dodatkowi sosu rybnego ma zupełnie inny smak. Od razu po podaniu potrawa jest pikantna następnego dnia robi się słodkawa - w obydwu wersjach rewelacyjna:). Jedno z dań, które robię regularnie. Niestety zimą jest dość ciężko ze względu na brak świeżego kalafiora - no ale czasem można trafić w hipermarkecie:)

Czytaj dalej

Bakłażan w sosie z czarnej fasoli

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 5 ocen
Danie kuchni wietnamskiej. Jest to kuchnia pod wieloma względami podobna do chińskiej, używa się wielu takich samych składników, bardzo popularny jest tu sos rybny. Wegetarianie powinni zastąpić sos rybny i ostrygowy sosem sojowym. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego/wietnamskiego lub samodzielnie warzywne danie z ryżem jaśminowym.

Czytaj dalej