Przejdź do treści

Kurczak curry, przepis: jak przyrządzić to klasyczne danie?

  • przez

Kurczak curry przepisKurczak curry przepis – wiele osób wpisuje taką frazę w wyszukiwarkę, szukając receptury na to słynne danie. Warto jednak wiedzieć, że hasło to można rozumieć na kilka różnych sposobów.

Curry oznaczać może bowiem zarówno mieszankę przypraw, jak też specyficzną pastę lub szczególny sposób przyrządzania dania. W każdym z tych przypadków mamy jednak do czynienia ze wspaniałą potrawą kuchni azjatyckiej.

Dowiedz się więcej na temat tego, czym jest kurczak curry – na naszej stronie znajdziesz wiele sprawdzonych przepisów!

Kurczak curry – przepis z wykorzystaniem mieszanki przypraw

“Kurczak curry przepis” – po wpisaniu takiej frazy w wyszukiwarkę otrzymamy zapewne wiele przepisów na dania z dodatkiem mieszanki przypraw curry. W jej skład wchodzą najczęściej takie przyprawy jak kolendra, chili, kurkuma, kmin rzymski, gorczyca, pieprz, czosnek, sól i kozieradka. Może on jednak ulegać pewnym modyfikacjom.

Ta barwiąca danie na żółto mieszanka przypraw wykorzystywana jest często w kuchni chińskiej czy indyjskiej. Doprawione nią mięso, ryby, warzywa, a nawet owoce smaży się w woku lub dusi. Dzięki dużej ilości różnych kombinacji przypraw, każdy znajdzie coś dla siebie – istnieje np. zarówno bardzo ostre curry, jak też curry madras łagodne.

Curry – indyjski “gulasz”

Mówiąc curry, możemy też mieć na myśli szczególny rodzaj popularnego w Indiach dania. Jest to potrawa przypominająca nieco nasz gulasz, danie jednogarnkowe. Powstaje często na bazie mięsa lub ryb, nierzadko też jest wegetariańskie (zobacz np. curry z fasoli nerkowej shahi rajma).

Cechą charakterystyczną tego dania jest obecność pokrojonych na niewielkie kawałki składników, pływających w bardzo dużej ilości gęstego i aromatycznego sosu. Do curry podaje się często specjalne placki, które możemy maczać w sosie, bądź też ryż.

Tajskie pasty curry

Szukając “kurczak curry przepis”, możemy trafić też na potrawy rodem z Tajlandii. Kuchnia tajska słynie ze swoich past curry: żółtej, czerwonej i – bardzo ostrej – zielonej (zobacz, jak powstaje kurczak w zielonym curry).

Kurczaka (lub inne składniki) podsmaża się razem z wybraną pastą i dodatkami, a następnie zalewa się mlekiem kokosowym. Śmietanka kokosowa nadaje daniu aksamitnej gładkości oraz łagodzi pikantny smak.

Poszukujesz “kurczak curry przepis”? Możesz przyrządzić pyszne danie z aromatyczną mieszanką przypraw curry, bądź też zdecydować się na gęstego indyjskie curry z kurczaka lub pikantne tajskie curry z aromatem kokosa. Wybór należy do ciebie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *