Przejdź do treści

Kurczak po indyjsku – przepis na egzotyczne danie, które nigdy się nie nudzi!

  • przez

Kurczak po indyjsku przepisKurczak po indyjsku przepis – jeśli wpisujesz w wyszukiwarkę internetową taką frazę, z pewnością znajdziesz mnóstwo interesujących receptur. Które z nich warto wybrać? Z jakimi poradzi sobie nawet początkujący kucharz?

Kuchnia indyjska jest ostatnio bardzo modna. Co więcej, egzotyczne produkty są obecnie na wyciągnięcie ręki: wyraziste przyprawy czy indyjskie placki np. placki Papad z fasoli urid znajdziesz na stronie Kuchnieorientu.pl.

Zobacz, jak przyrządzić kurczaka po indyjsku – i kup wszystkie dodatki niezbędne do tego, by wyczarować orientalną ucztę.

Kurczak po indyjsku – przepis na curry

“Kurczak po indyjsku przepis” – szukając takich informacji, trafimy na pewno na indyjskie curry z kurczaka z mleczkiem kokosowym.

Warto podkreślić, że w kuchni indyjskiej pod pojęciem curry najczęściej kryje się charakterystyczne danie jednogarnkowe, przypominające nieco nasz gulasz. Kawałki mięsa, ryb, owoców morza lub warzyw podawane są w głębokim, gęstym, aromatycznym sosie. 

Aby przyrządzić curry, podsmażamy mięso, ryby lub owoce morza z dodatkiem wyrazistych przypraw. Następnie dodajemy wybrane warzywa i inne dodatki (np. ser indyjski, orzechy), a w końcu mleko kokosowe. W niektórych przepisach rezygnuje się z mleka kokosowego, a z przypraw przygotowuje się samodzielnie pastę (sprawdź przepis Indyjski kurczak Vindaloo by Magda Klimczak). Sos może powstać również np. z pomidorów, zagęszcza się go mielonymi migdałami bądź orzechami nerkowca.

Inne pomysły na kurczaka po indyjsku

Marzy Ci się kurczak po indyjsku? Przepis na to danie jest bardzo prosty. Niezależnie od tego, czy chcesz przyrządzić tradycyjne curry, czy inną potrawę. Kurczak w mleku kokosowym bądź gęstym sosie to tylko jedno z rozwiązań.

Możemy wybrać takie danie jak kurczak curry z ananasem lub z mango. Połączenie delikatnego i uniwersalnego mięsa kurczaka z egzotycznymi owocami zapewni nam zaskakująco pyszny efekt!

Kultowym indyjskim daniem jest też kurczak tandoor, pieczony w specjalnym piecu. Marynuje się go w jogurcie z przyprawami, czasem też w specjalnej zaprawie z orzechów nerkowca. Dzięki pieczeniu w tradycyjnym piecu tandoor, jest przypieczony z zewnątrz i niezwykle soczysty w środku. W domu możemy takiego kurczaka przygotować np. na grillu bądź w w specjalnym glinianym naczyniu tandoor.

“Kurczak po indyjsku przepis” – jeśli szukasz ciekawych pomysłów na azjatyckiego kurczaka, sprawdź przepisy na Kuchnieorientu.pl. Wypróbuj gęste sosy curry, aromatyczne przyprawy oraz egzotyczne dodatki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *