strona główna mapa strony kontakt prywatność

Sałatka z białej rzodkwi i marchewki (dodatek do sushi)

Przepis KuchnieOrientu.pl

Przepis dodany 26.04.2013 23:36 przez admin

  • Czas przygotowania - 40 min
  • Czas marynowania - 8 godzin
  • Proporcje - 4 osoby

( 5 )
9 Ocen (kliknij na gwiazdkę żeby dać ocenę)

Doskonały dodatek do wszelkich rodzajów sushi, a także innych dań japońskich. Sałatkę tą można także z powodzeniem podać jako jeden ze składników kilkudaniowego chińskiego (orientalnego) posiłku.

Składniki:

kawałek białej rzodkwi (ok. 10cm)
1 gruba marchewka
1/2 łyżeczki soli

Marynata:

2 łyżeczki octu ryżowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego

Do posypania:

1 łyżka sezamu białego, uprażonego na suchej patelni

Przygotowanie:

  1. Rzodkiew i marchew obrać następnie pokroić ostrym nożem na bardzo cienkie, prawie przeźroczyste plasterki.
  2. Przesypać warzywa solą, wymieszać i odstawić na 30 minut.
  3. Po tym czasie odsączyć dokładnie na sicie z powstałego płynu.
  4. Do niewielkiej miseczki wsypać cukier i wlać ocet ryżowy. Mieszać aż cukier całkowicie się rozpuści a następnie wlać olej sezamowy.
  5. Tak zrobioną marynatą zalać rzodkiew i marchew. Wymieszać i odstawić do lodówki na 8 godzin lub na całą noc.
  6. Przed podaniem lekko odsączyć z płynu i posypać uprażonym sezamem.


Ilość wyświetleń: 2679

Skomentuj:

Nick:

Przepisz kod z obrazka:

2014 © portal.kuchnieorientu.pl