strona główna mapa strony kontakt prywatność

Kurczak chrupiący

Przepis KuchnieOrientu.pl

Przepis dodany 06.09.2012 22:01 przez admin

  • Czas przygotowania - 45 min
  • Czas marynowania - 6 godz
  • Proporcje - dla 4 osób

( 4.92 )
13 Ocen (kliknij na gwiazdkę żeby dać ocenę)

To pierwsze wykonane przeze mnie danie z całego kurczaka. Trochę się obawiałem czy dam sobie radę z pocięciem ale nie było tak źle. Wyszedł naprawdę świetny. Pamiętaj, żeby olej do smażenia nie był zbyt gorący bo wtedy mięso spali się na wierzchu a w środku będzie wciąż surowe. Jeżeli wstawisz natartego pastą kurczaka na całą noc do lodówki będzie jeszcze lepszy.

Składniki:

1 cały kurczak
2 łyżeczki soli
2 łyżki drobno posiekanego korzenia imbiru
olej do głębokiego smażenia

Pasta:
1 i 1/2 łyżki cukru
1 i 1/2 łyżki octu
1 i 1/2 łyżki sosu sojowego
1 i 1/2 łyżki sherry lub wytrawnego białego wina
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

  1. Całego kurczaka natrzeć solą i imbirem, odstawić w chłodne miejsce na 3 godz.
  2. Pokrajać kurczaka na 14-16 części.
  3. Wymieszać składniki na pastę.
  4. Posmarować kawałki kurczaka połową pasty, ułożyć na talerzu, pozostawić na 2 godz.
  5. Posmarować kurczaka resztą pasty, odstawić na godzinę (najlepiej na noc do lodówki).
  6. Na średnio rozgrzanym oleju smażyć po kilka kawałków kurczaka przez 3 do 5 min (najkrócej skrzydełka, potem kawałki piersi, najdłużej udka i przedudzia) aż mięso będzie chrupiące na zewnątrz i ugotowane w środku.


Ilość wyświetleń: 8094

Skomentuj:

Nick:

Przepisz kod z obrazka:

pin54

24.03.2013 16:19

3 do 5 minut? Przecież po 5 minutach to nawet skrzydełka niekoniecznie dobre będą, a udka będą surowe!

Kaze

03.03.2013 08:27

Zrobiłem wg przepisu, ale piersi z kurczaka. PALCE LIZAC

22.12.2011 21:19

Trochę za słodkie jak dla mnie. Może coś sknociłem lub tak ma być. Nie wiem....

lizard80

22.08.2008 01:44

W PRZEPISACH WYCZUWA SIE MOC CHARAKTERU....SA WSPANIALE.Z SAMEGO CZYTANIA SLINKA KAPIE POZDRAWIAM

babe186

22.08.2007 10:06

ah tak pewnie ten przepis jest po lewej sttronie:):):)

babe186

22.08.2007 10:05

z czego jest ta marynata??

ajfild

10.12.2006 12:25

???

2014 © portal.kuchnieorientu.pl