strona główna mapa strony kontakt prywatność

Żółty ryż

Przepis KuchnieOrientu.pl

Przepis dodany 10.09.2012 13:33 przez admin

  • Czas przygotowania - 20 min
  • Proporcje - dla 2-3 osób

( 4.57 )
7 Ocen (kliknij na gwiazdkę żeby dać ocenę)

Żółty ryż jest dodatkiem stosowanym najczęściej w Indiach i krajach arabskich. Zauważyłem jednak, że cieszy się sporą popularnością w Polsce, dlatego zaadaptowałem go do "chińskich potrzeb" :). Dzięki dodatkowi dymki, czosnku i "5 smaków" nabiera typowo chińskiego charakteru i może być stosowany jako dodatek do potraw zamiast ryżu białego.

Składniki:

1 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
3 cebule dymki pocięte w 3 cm kawałki (część biała posiekana)
2 ząbki czosnku wyciśnięte
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki przyprawy "5 smaków"
sól

Przygotowanie:

  1. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć dymkę i czosnek, smażyć mieszając 30 sek. Dodać ryż, wymieszać smażyć 1 min. Dodać kurkumę i 5 smaków, doprawić solą do smaku, dokładnie wymieszać.


Ilość wyświetleń: 2841

Skomentuj:

Nick:

Przepisz kod z obrazka:

28.03.2010 13:14

Super ryż. Bardzo delikatny smak nie należy przesadzać z przyprawą 5 smaków bo jest dość intensywna. Zdecydowanie polecam.

sandomingo

06.02.2010 14:09

Wyszedł super, pracy wcale nie tak dużo a smak...

Nocturne

18.06.2007 14:24

Oczywiście można też wsypać 2 duże łyzki curry do wody, w ktorek gotuje sie ryz. Duzo prosciej a smak tez nieco inny.

2014 © portal.kuchnieorientu.pl