Przejdź do treści

Potrawy z mlekiem kokosowym, czyli gotowanie po tajsku

  • przez

Potrawy z mlekiem kokosowymPotrawy z mlekiem kokosowym możemy znaleźć w wielu kuchniach świata. Jednak najczęściej kojarzą nam się chyba z kuchnią tajską. Gęste, aromatyczne zupy, wyśmienite curry, delikatne desery… Wszystkie te dania tajskie wymagają użycia tego pysznego składnika.

Warto wiedzieć, że mleko kokosowe kupimy dziś bez problemu w wielu sklepach. Najlepiej wybierać te, które specjalizują się w sprzedaży żywności orientalnej. Zobacz, do czego możesz użyć mleczka kokosowego i sprawdź, które dania łatwo przyrządzisz we własnej kuchni.

Potrawy z mlekiem kokosowym: poznaj te najważniejsze

Potrawy z mlekiem kokosowym są niezwykle charakterystyczne dla kuchni tajskiej. Na szczęście cieszy się ona coraz większą popularnością. Dlatego w wielu restauracjach w Polsce możemy skosztować naprawdę udanych i oryginalnych tajskich dań.

Mleko kokosowe pojawia się przede wszystkim w tajskich zupach. Doskonale łagodzi smak pikantnych przypraw oraz azjatyckich past. Nadaje też potrawom świeży, egzotyczny aromat. Dzięki mleczku kokosowemu nawet ze zwyczajnej polskiej marchewki wyczarujemy prawdziwie orientalne danie – sprawdź przepis “zupa krem marchewkowy z mlekiem kokosowym“.

Potrawy z mleczkiem kokosowym to również liczne dania z mięsem bądź owocami morza, a także desery, pełne soczystych owoców. Z jego dodatkiem powstaje słynne czerwone curry z kurczaka, będące jednym z najbardziej znanych tajskich przysmaków.

Jak wybrać odpowiednie mleko kokosowe?

Planujesz gotować potrawy z mlekiem kokosowym? Warto kupić mleko kokosowe najwyżej jakości, ma ona bowiem duży wpływ na ostateczny kształt dania. Dobrze jest też wiedzieć, że poszczególne produkty różnią się między sobą np. gęstością, zawartością tłuszczu.

W miarę możliwości wybieramy mleko z jak najwyższą zawartością naturalnego ekstraktu z kokosa. Im mniej dodatków, tym lepiej! Takie mleko znajdziesz np. w naszym sklepie Kuchnie Orientu, w kategorii “produkty tajskie“. Jeżeli zależy nam na niższej kaloryczności, sięgnijmy po mleczko w wersji light. Do deserów najbardziej nadawać się będzie mleko tłuste, o konsystencji śmietanki.

Pamiętajmy, że dobrej jakości mleko kokosowe rozwarstwia się po włożeniu do lodówki. Na wierzchu zbiera się gęsta “śmietanka”, pod spodem pozostaje woda kokosowa.

Potrawy z mlekiem kokosowym spodobają się każdemu miłośnikowi tajskiej kuchni. Dzięki dużej dostępności mleka kokosowego każdy z nas może przyrządzić je we własnym domu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *