Przejdź do treści

Chirashi sushi z kurczakiem teriyaki

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Chirashi sushi z kurczakiem teriyaki
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 9 ocen
Chirashi sushi to najprostsza do wykonania odmiana sushi podawana na talerzu (nie wymaga formowania ryżu w kulki ani rulony), coś w rodzaju sałatki ryżowej, bardzo popularnej na lunch. Główne składniki układa się zazwyczaj na ryżu, ale można je też wymieszać z ryżem (powstanie wtedy tzw. gomoko sushi). Do chirashi sushi możemy użyć podobnie jak do innych sushi ryb, krewetek, warzyw a także mięsa i innych składników, ograniczeniem jest tylko nasza fantazja i smak. Przy serwowaniu chirashi sushi powinniśmy szczególną uwagę zwrócić na elegancki sposób podania na talerzu/w miseczce.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata teriyaki:
Lub zamiast powyższej marynaty:
Dodatki:
  • 1/2 szt. zielonego ogórka pociętego w słupki
  • 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, drobno posiekany
  • trochę słodkiego sosu chili do polania kurczaka
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata teriyaki:
Lub zamiast powyższej marynaty:
Dodatki:
  • 1/2 szt. zielonego ogórka pociętego w słupki
  • 1 szt. cebuli dymki sam szczypior, drobno posiekany
  • trochę słodkiego sosu chili do polania kurczaka
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Przygotowujemy ryż do sushi.
  2. Pierś kurczaka rozcinamy na połowy, odcinamy małe piersi (nie nadają się za bardzo do eleganckiego chirashi bo trudno je pociąć w ładne kawałki, możemy je usmażyć i zjeść oddzielnie lub przeznaczyć na inne danie).
  3. Wkładamy mięso do marynaty i odstawiamy na przynajmniej 30 min.
  4. Na patelni, na średnim ogniu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Wyjmujemy piersi z marynaty, osączamy (bez osączenia będą pryskać podczas smażenia), kładziemy na olej i smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu mięso powinno być ładnie zarumienione z wierzchu i miękkie w środku.
  5. Usmażone piersi kładziemy na desce i tniemy ukośnie na plasterki - podczas cięcia płaszczyzna noża powinna utworzyć z deską kąt 45 stopni.
  6. Na talerzu lub w miseczce kładziemy porcję ryżu, na nim układamy kawałki piersi i paseczki ogórka a całość posypujemy dymką. Pierś kurczaka może także polać słodkim sosem chili (według gustu).
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *