Przejdź do treści

Chrupiąca wieprzowina w sosie 03-2017

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Chrupiąca wieprzowina w sosie
Chrupiąca wieprzowina w sosie to pierwszy odświeżony przepis z serii "Moje ulubione przepisy" i zarazem pierwszy przepis kiedykolwiek zamieszczony na mojej stronie. Stary przepis postanowiłem też zatrzymać w pierwotnej formie na pamiątkę link. Było to w 2001 roku, w w tamtym czasie strona nazywała się chinafood.prv.pl i została napisana w 100% przeze mnie, całe wprowadzanie odbywało się ręcznie w html:).

Chrupiąca wieprzowina w pysznym słonym i lekko kwaśnym sosie. Potrawa znakomita ale trochę uciążliwą pod kątem obsmażania mięsa. Stosuję się tutaj panierkę ziemniaczaną, która podczas smażenia lubi mocno pryskać a na dodatek szybko się rozkleja pod wpływam wilgoci (sosu). Zastosowanie mąki ziemniaczanej daje bardzo chrupiące i lekko przesuszone mięso ponieważ soki nie są całkowicie zabezpieczone i wypływają. Jeżeli danie bardzo wam zasmakuje ale pryskanie zniechęca do ponownego gotowania to zastosujecie panierkę opcjonalną z mąki kukurydzianej i jajka. Da ona podobny efekt chrupkości i smaku ale dokładnie pokrywa kawałki mięsa i nie ma wypływu soków a co za tym mięso jest bardziej soczyste a podczas smażenia nie pryska.

Tak panierowane mięso jest bardzo chrupkie ale trzeba je podawać oddzielnie z sosem i polewać tuż przed jedzeniem, aby kawałki zachowały pełną chrupkość. Drugą techniką jest połączenie mięsa z sosem w woku na sam koniec gotowania i natychmiastowe serwowanie, jednak w tym wypadku każde opóźnienie spowoduje spadek chrupkości. Ja osobiście preferuję polewanie mięsa sosem już na talerzu.

Chrupiąca wieprzowina w sosie to typ dania, które w Chinach serwuje się zazwyczaj jako element kilkudaniowego posiłku, rzadko jako samodzielne danie z ryżem. W Polskich warunkach (i przyzwyczajeniach) obiad składa się najczęściej z dania głównego, wypełniacza (ziemniaki, kasza, ryż) i surówki. Jeżeli chcecie zachować ten schemat to oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, dodajcie chińskie danie warzywnym, ja polecam jako jarzynkę marchewkę z makaronem sojowym.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 min
Czas oczekiwania 15 min
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Ciasto 1:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • trochę wody (3-4 łyżki)
Ciasto 2 (opcja zamiast Ciasto 1):
Sos przyprawowy:
Czas przygotowania 30 min
Czas oczekiwania 15 min
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Ciasto 1:
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • trochę wody (3-4 łyżki)
Ciasto 2 (opcja zamiast Ciasto 1):
Sos przyprawowy:
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Dymkę pociąć ukośnie w 3cm kawałki, imbir posiekać, czosnek wycisnąć. Grzyby mun włożyć do wody zagotować i gotować na małym ogniu 5 min, osączyć, przestudzić, pociąć w paski.
    Chrupiaca wieprzowina w słonym sosie warzywa
  2. Mięso pokroić w plastry grubość ok. 1 cm.
    Chrupiąca wieprzowina w słonym sosie cięcie
  3. Składniki marynaty wymieszać, połączyć z mięsem odstawić na 15 min.
    Chrupiaca wieprzowina w słonym sosie marynowanie
  4. Do dwóch kopiastych łyżek mąki ziemniaczanej wlać tyle wody (3-4 łyżki) aby otrzymać gęstą papkę, dodać ciasto do marynowanego mięsa, dobrze wymieszać. Jeżeli stosujemy "Ciasto 2" to mieszamy wszystkie składniki i jeżeli jest zbyt gęste dodajemy kilka łyżek wody, mieszamy z mięsem, aż ciasto pokryje dokładnie plasterki.
  5. Przygotować sos: wlać 2 łyżki oleju do czystego woka, rozgrzać, dodać dymkę, grzyby Mun, imbir i czosnek, mieszając smażyć 30 sek., wlać zamieszany sos przyprawowy, zagotować aż do zgęstnienia sosu. Sos wyłączyć i podgrzać ponownie tuż przed podaniem dania.
    Chrupiąca wieprzowina w słonym sosie sos
  6. Na dużym ogniu mocno rozgrzać 2 szklanki oleju, następnie zmniejszyć na średni ogień. Plasterki mięsa smażyć w 2 partiach, kłaść pojedynczo na gorący olej (nie smażyć zbyt wielu kawałków jednocześnie bo się skleją), smażyć do zrumienienia z obydwu stron (w czasie smażenia obracać plasterki 3-4 razy).

    UWAGA! Smażone mięso w panierce ziemniaczanej mocno pryska.
  7. Usmażone kawałki powinny być ładnie zbrązowione i chrupiące. Po smażeniu przełożyć na talerz. Zebrać sitkiem zanieczyszczenia z powierzchni oleju. Olej rozgrzać ponownie, włożyć przesmażone mięso, smażyć minutę, wybrać, osączyć z oleju kładąc na papierze kuchennym.
  8. Podawać kawałki mięsa na talerzu a podgrzany sos oddzielnie w miseczce. Tuż przed jedzeniem polać mięso sosem, dzięki temu mięso będzie chrupiące. Drugą metodą jest wymieszanie mięsa w woku z sosem i natychmiastowe podanie, w tym wypadku każde opóźnienie spowoduje spadek chrupkości. Podawać z ryżem jaśminowym i opcjonalnie z daniem warzywnym.
    Chrupiąca wieprzowina w słonym sosie danie1
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *