Przejdź do treści

Grillowana ryba z grzybami shitake

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Grillowana ryba z grzybami shitake
Grillowana ryba z grzybami shitake to smaczne i dietetyczne danie rybne z kuchni japońskiej. Dla miłośników grillowania może to być ciekawa odmiana od wszechobecnej kiełbaski i karkówki. Delikatnie przyprawioną rybę grilluję się razem z grzybem shitake w paczuszce z folii aluminiowej, dzięki czemu zachowuje ona w sobie większość aromatycznych soków.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 30 minut moczenie grzybów
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 kawałki filetu z łososia lub soli, bez skóry
  • 2 szt. grzybów shitake wymoczone w wodzie przez 20 minut, bez ogonków
  • 2 łyżki sake lub białego wytrawnego wina
  • szczypta soli do smaku
  • kilka gałązek świeżej kolendry do dekoracji
  • 1 szt. limonki lub cytryny
Dodatek:
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 30 minut moczenie grzybów
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 kawałki filetu z łososia lub soli, bez skóry
  • 2 szt. grzybów shitake wymoczone w wodzie przez 20 minut, bez ogonków
  • 2 łyżki sake lub białego wytrawnego wina
  • szczypta soli do smaku
  • kilka gałązek świeżej kolendry do dekoracji
  • 1 szt. limonki lub cytryny
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Przygotować dwa arkusze folii aluminiowej i ułożyć na nich filety ryby.
  2. Rybę skropić sake i na wierzchu położyć kapelusze shitake i listki kolendry.
    Grillowana ryba z grzybami shitake
  3. Brzegi folii podnieść do góry i zawinąć tak aby powstały pakieciki.
  4. Tak przygotowane paczuszki grillować lub piec w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 10min.
  5. Nierozwinięte z folii filety podawać z ćwiartkami cytryny z gotowanym ryżem japońskim.
    Grillowana ryba z grzybami shitake
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *