Przejdź do treści

Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis
Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis to indonezyjskie danie z wieprzowiny w sosie z mleczka kokosowego, doprawione słodkim sosem sojowym ketjap manis. Wieprzowinę spożywa się tylko na wyspie Bali, w pozostałych częściach Indonezji, gdzie większość mieszkańców to muzułmanie, wieprzowina jest mięsem zakazanym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 1,5 godziny
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 300 g wieprzowiny (łopatka, schab, szynka), pokrojonej w kostkę
Marynata:
Pozostałe składniki:
Dodatek:
Czas przygotowania 1,5 godziny
Czas oczekiwania 1 godzina
Porcje
osoby
Składniki
  • 300 g wieprzowiny (łopatka, schab, szynka), pokrojonej w kostkę
Marynata:
Pozostałe składniki:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wieprzowinę wymieszać z sosem sojowym, czosnkiem, pieprzem i schować do lodówki na minimum godzinę.
    Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis
  2. Rozgrzać olej w woku, wrzucić grzyby, dymkę, chili oraz imbir. Smażyć przez minutę mieszając. Dodać mięso i nadal smażyć aż wieprzowina zmieni kolor.
  3. Wlać mleczko i sos ketjap manis, wymieszać i zmniejszyć płomień. Gotować około godziny od czasu do czasu mieszając.
    Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis
  4. Pod koniec wlać sok z limonki. Podawać z gotowanym ryżem jaśminowym.
    Indonezyjski gulasz wieprzowy z ketjap manis
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *