Ocena ze starego portalu: 4,91 / 11 ocen
Jagnięcina z porem w pysznym słono-ostrym sosie, jedno z moich ulubionych dań w "odświeżonej" wersji. Szybki przepis wykonany techniką stir-fry (smażenie z ciągłym mieszaniem). To nie tylko moje pierwsze danie z jagnięciny po chińsku, ale także pierwsze danie z jagnięciny jakie kiedykolwiek jadłem. Muszę przyznać, że polędwica jagnięca to najdelikatniejsze mięso z jakim miałem do czynienia, po prostu pycha. Danie smakuje także znakomicie jeżeli zastąpimy trudno dostępną jagnięcinę polędwiczką wieprzową. W nowym wykonaniu przepisu posłużyłem się właśnie polędwiczką wieprzową. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Jagnięcina z porem w pysznym słono-ostrym sosie, jedno z moich ulubionych dań w "odświeżonej" wersji. Szybki przepis wykonany techniką stir-fry (smażenie z ciągłym mieszaniem). To nie tylko moje pierwsze danie z jagnięciny po chińsku, ale także pierwsze danie z jagnięciny jakie kiedykolwiek jadłem. Muszę przyznać, że polędwica jagnięca to najdelikatniejsze mięso z jakim miałem do czynienia, po prostu pycha. Danie smakuje także znakomicie jeżeli zastąpimy trudno dostępną jagnięcinę polędwiczką wieprzową. W nowym wykonaniu przepisu posłużyłem się właśnie polędwiczką wieprzową. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego lub samodzielnie z ryżem jaśminowym lub makaronem mie.
Czas przygotowania | 30 minut |
Czas oczekiwania | 30 minut |
Porcje |
osoby
|
Składniki
- 400 g jagnięciny najlepiej polędwiczki lub polędwiczki wieprzowej
- 1 szt. pora pociętego w talarki grubości 0,5 cm
- 2 szt. papryczek chili suszonych posiekanych, bez pestek
- 1 cm świeżego imbiru startego na tarce
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 4 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 2 łyżeczki mąka kukurydziana
Sos:
- 1 1/2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 2 łyżeczki mąka kukurydziana
- 1,5 łyżeczki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 3 łyżki wody
Dodatek:
- kilka miseczek ryżu jaśminowego ugotowanego wg. przepisu lub
- kilka porcji makaronu mie ugotowanego lub usmażonego wg. przepisu
Składniki
Marynata:
Sos:
Dodatek:
|
Sposób przygotowania
Udostępnij ten przepis
Uwielbiam jagnęcinę. Ten przepis jest prosty i sama próbowałam go w domu zrobić, wyszło super. Tylko czasem miałam problem z zakupem jagnięciny, ale od czasu jak jest sklep jagniecina.pl prowadzony przez firmę Gugulski z Małopolski, tam kupuję zawsze mięska.