Przejdź do treści

Jogurtowy deser z mango

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Jogurtowy deser z mango
Jogurtowy deser z mango to wykwintny indyjski deser. Do wykonania tego orzeźwiającego deseru najlepiej użyć bardzo gęstego jogurtu z pełnego mleka. Można zmodyfikować przepis dodając inne składniki np. orzeszki pistacjowe i inne owoce.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Desery
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1/2 litra jogurtu naturalnego gęstego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 3 łyżki mleka ciepłego
  • 2 łyżeczki kardamonu zielonego zmielonego w moździerzu
  • 1 owoc mango średnio dojrzały, może być z puszki
  • 1/2 szklanki migdałów lub wyłuskanych orzechów włoskich
  • ziarenka granatu do dekoracji
Rodzaj dania Desery
Czas przygotowania 10 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1/2 litra jogurtu naturalnego gęstego
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki szafranu
  • 3 łyżki mleka ciepłego
  • 2 łyżeczki kardamonu zielonego zmielonego w moździerzu
  • 1 owoc mango średnio dojrzały, może być z puszki
  • 1/2 szklanki migdałów lub wyłuskanych orzechów włoskich
  • ziarenka granatu do dekoracji
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Owoc mango obrać ze skórki, pokroić na drobne kawałki i zmiksować.
    Jogurtowy deser z mango
  2. Podgrzać mleko, wrzucić szafran i zaparzać (bez gotowania) przez 8-10 minut.
  3. Do naczynia z jogurtem wsypać cukier, kardamon, szafran z mlekiem i zmiksowane kawałki mango. Wszystko dokładnie wymieszać dodając połowę ziaren granatu.
  4. Wlać koktajl do pucharków. Na wierzchu udekorować kawałkami orzechów i ziarnami granatu (opcjonalnie). Podawać po schłodzeniu w lodówce.
    Jogurtowy deser z mango
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *