Przejdź do treści

Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie (by M. Klimczak)
Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie to błyskawiczne danie z woka, mięso z dużą ilością smażonej marchwi w pysznym słodko-słonym sosie karmelowym. Magda użyła do przygotowania tego dania karkówki czyli mięsa z dużą ilością przerostów. Takie mięso jak najbardziej nadaje się do smażenia stir-fry jednak należny je bardzo drobno pociąć. Wielokrotnie robiłem dania z karkówki na woku i mięso wychodzi mięciutkie tylko po cięciu w cieniutkie paseczki lub plasterki (o grubości ok. 1 mm). Przykład takiego cięcia macie w tym przepisie Karkówka smażona z kimchi. Wskazówka: cieniutkie cięcie wygodniej jest robić jeżeli zamrozimy lekko mięso. Jeżeli takie cięcie jest zbyt dużym wyzwaniem, wtedy najlepiej jest użyć polędwiczkę wieprzową i pociąć na grubsze paski. Danie serwujemy z gotowanym ryżem lub jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.

SMAŻENIE STIR-FRY - SZYBKIE, SMACZNE I ZDROWE

Stir-fry czyli smażenie w woku z mieszaniem to rdzenna chińska technika przygotowania potraw. Składniki smaży się krótko na bardzo dużym ogniu, dzięki czemu są soczyste i zachowują większość składników odżywczych. W technice stir-fry używa się także bardzo niewiele tłuszczu, do większości smażeń wystarczą 1-2 łyżki oleju. Do smażenia na dużym ogniu najlepszy jest olej arachidowy, który ma dużą odporność na przepalanie. Olej arachidowy jest najpopularniejszym chińskim olejem do woka, poleca się go także w większości chińskich książek kucharskich.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 200 g karkówki lub polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • kilka szt. marchewki (ok. 300g), pociętej w słupki
  • 1 szt. pora pociętego w słupki
  • 2 ząbki czosnku pocięte w cienkie plasterki
  • kilka łyżek oleju do smażenia
Sos:
Do posypania:
  • 1 łyżka sezamu białego uprażonego na patelni
  • garść świeżej kolendry lub inne świeże zioła
Dodatek:
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas oczekiwania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 200 g karkówki lub polędwiczki wieprzowej
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • kilka szt. marchewki (ok. 300g), pociętej w słupki
  • 1 szt. pora pociętego w słupki
  • 2 ząbki czosnku pocięte w cienkie plasterki
  • kilka łyżek oleju do smażenia
Sos:
Do posypania:
  • 1 łyżka sezamu białego uprażonego na patelni
  • garść świeżej kolendry lub inne świeże zioła
Dodatek:
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Mięso tniemy w paski. Im bardziej przerośnięte mięso (karkówka) tym cieniej należy ją pociąć. Polędwiczkę możemy pociąć w grubsze paski. Pocięte mięso marynujemy w 1 łyżce sosu sojowego przez 15-30 min.
    Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie cięcie mięsa
  2. Marchew i pora tniemy w grube słupki, czosnek w cieniutkie plasterki.
    Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie cięcie warzyw
  3. Na patelni podgrzewamy cukier, aż zamieni się w karmel (na zdjęciu). Do karmelu dodajemy pozostałe składniki sosu: sos sojowy, sos rybny, sos ostrygowy, sos chili, imbir i 2-3 łyżki wody. Gotujemy na minimalnym ogniu aż karmel się rozpuści a sos zgęstnieje. Odstawiamy.
    Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie karmel
  4. W woku na maksymalnym ogniu rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju arachidowego. Wrzucam mięso i od czasu do czasy mieszając smażymy ok. 2 minut. Wyjmujemy na talerz.
  5. Oczyszczamy wok (wystarczy przetrzeć papierem kuchennym). Znowu rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy marchewkę i smażymy mieszając ok. 3 minuty. Następnie dodajemy pora i czosnek i smażymy na dużym ogniu kolejne 3 minuty.
    Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie smażenie warzyw
  6. Dodajemy mięso i przygotowany sos. Mieszamy i smażymy jeszcze mieszając aż mięso i warzywa pokryją się sosem.
    Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie danie gotowe
  7. Danie podajemy posypane sezamem i świeżą kolendrą a jako dodatek gotowany ryż jaśminowy.
    Karkówka z marchwią stri-fry w karmelowym sosie
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *