Przejdź do treści

Kimchi wodne Nabak Kimchi

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kimchi wodne Nabak Kimchi
Kimchi wodne Nabak Kimchi to odmiana kimchi, w której warzywa zamarynowane są w posolonej wodzie (solance) o jasnoróżowym kolorze. Podaje się je schłodzone, najczęściej wiosną lub latem jako orzeźwiającą przystawkę do innych dań. Przy przygotowaniu tego kimchi potrzebna nam będzie gaza lub kawałek muślinu aby włożyć tam płatki chili (gazę należy złożyć kilkakrotnie żeby nie przedostały się na zewnątrz płatki chili). Tak zrobioną torebką należy mieszać solankę, dzięki czemu Nabak kimchi nabiera pięknego różowego koloru.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 1,5 tygodnia
Porcje
osoby
Składniki
Solanka:
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 1,5 tygodnia
Porcje
osoby
Składniki
Solanka:
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka cukru
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Białą rzodkiew obrać i pokroić w półplasterki, rzodkiewki pokroić w plasterki.
    Kimchi wodne Nabak Kimchi
  2. Porozdzielać liście kapusty pekińskiej, poobcinać boki, pozostawiając tylko same środki. Następnie pokroić je w 2cm kawałki.
    Kimchi wodne Nabak Kimchi
  3. Wrzucić warzywa do miski i zasypać solą, wymieszać i zostawić na 1/2 godziny.
    Kimchi wodne Nabak Kimchi
  4. Po tym czasie wypłukać wszystko pod strumieniem zimnej wody i ponownie wrzucić do miski dodając czosnek, imbir, papryczkę i dymkę.
  5. Zrobić solankę i wlać ją do warzyw.
  6. Płatki chilli umieścić w gazie, związać i delikatnie kręcić (15 min) nimi w solance. Wyjąć torebkę z chilli i odrzucić.
    Kimchi wodne Nabak Kimchi
  7. Przełożyć kimchi do szklanego naczynia i wstawić do lodówki. Po ok. dwóch tygodniach kimchi Nabak nabiera pełnego smaku.
    Kimchi wodne Nabak Kimchi
  8. Podawać schłodzone jako dodatek do innych koreańskich dań.
    Kimchi wodne Nabak Kimchi
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *