Przejdź do treści

Kurczak chrupiący

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Kurczak chrupiący
Ocena ze starego portalu: 4,88 / 16 ocen
To pierwsze wykonane przeze mnie danie z całego kurczaka. Trochę się obawiałem czy dam sobie radę z pocięciem ale nie było tak źle. Wyszedł naprawdę świetny. Pamiętaj, żeby olej do smażenia nie był zbyt gorący bo wtedy mięso spali się na wierzchu a w środku będzie wciąż surowe. Jeżeli wstawisz natartego pastą kurczaka na całą noc do lodówki będzie jeszcze lepszy.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 45 minut
Czas oczekiwania 6 godzin
Porcje
osoby
Składniki
Pasta:
Rodzaj dania Dania główne
Czas przygotowania 45 minut
Czas oczekiwania 6 godzin
Porcje
osoby
Składniki
Pasta:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Całego kurczaka natrzeć solą i imbirem, odstawić w chłodne miejsce na 3 godz.
  2. Pokroić kurczaka na 14-16 części.
  3. Wymieszać składniki na pastę. Posmarować kawałki kurczaka połową pasty, ułożyć na talerzu, pozostawić na 2 godz. Posmarować kurczaka resztą pasty, odstawić na godzinę (najlepiej na noc do lodówki).
  4. Na średnio rozgrzanym oleju smażyć po kilka kawałków kurczaka przez 3 do 5 min (najkrócej skrzydełka, potem kawałki piersi, najdłużej udka i przedudzia) aż mięso będzie chrupiące na zewnątrz i ugotowane w środku.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *