Przejdź do treści

Marchewka z makaronem sojowym

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Marchewka z makaronem sojowym
Marchewka z makaronem sojowym to prosta do wykonania i bardzo smaczna chińska potrawa wegetariańska, znakomity dodatek do dań głównych. Ta surówka nie tylko bardzo dobrze smakuje ale także wspaniale wygląda - przeźroczyste wężyki makaronu sojowego wijące się pośród jaskrawo pomarańczowej marchewki. Chińczycy zazwyczaj tną ręcznie marchewkę w zapałki, ja sobie trochę ułatwiłem i starłem marchewkę na tarce (na najgrubszych oczkach).

Marchewka z makaronem sojowym została pierwszy raz zaserwowana na imprezie domowej, wszystkim baaardzo smakowała (oczywiście oprócz marchewki było jeszcze kilka innych dań:). Teraz surówka ta jest stałym gościem na naszym stole serwowana jako dodatek do wszelkiego typu dań głównych, nie tylko chińskich... Bardzo wszystkim polecam to niezwykle łatwe i bardzo efektowne danie! Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Do posypania (opcjonalnie):
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Do posypania (opcjonalnie):
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Marchewkę pociąć w zapałki lub zetrzeć na grubej tarce. Posypać solą i wymieszać rękami.
    Marchewka z makaronem sojowym marchew
  2. Makaron sojowy zalać wrzątkiem, przykryć i zostawić na 3min. Wyjąć na sitko, przepłukać zimną wodą, odstawić do osączenia. Po kilku minutach wyjąć makaron na deskę i przeciąć nożem 2 razy pionowo i raz poziomo (na 6 kawałków).
  3. Dodać makaron do marchewki, dorzucić czosnek, posypać cukrem, jeszcze raz wymieszać.
    Marchewka z makaronem sojowym mieszanie1
  4. Do woka wlać łyżkę oleju, włączyć maksymalny ogień. Kiedy olej zadymi wrzucić chili i pieprz syczuański, od razu wyłączyć ogień. Zostawić na kilkanaście sekund.
    Marchewka z makaronem sojowym prażenie
  5. Po chwili wlać gorący olej do marchewki. Polać wszystko octem i jeszcze raz dobrze wymieszać. Danie gotowe.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *