Przejdź do treści

Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym (by M. Klimczak)
Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym i gruszką to wspaniały deser inspirowany kuchnią tajską. Ciasto naleśnikowe zawiera podwójną dawkę kokosa w postaci mleka kokosowego i wiórków kokosowych. Zamiast powszechnie stosowanej do naleśników mąki pszennej Magda użyła mąki ryżowej, dzięki temu danie jest bezglutenowe. Usmażone naleśniki kokosowe podawane są z gęstym sosem uzyskanym ze świeżego soku z pomarańczy, cukru palmowego, masła i gruszki pociętej w cieniutki plasterki. Ostateczny efekt jest zabójczy, powali na ziemię każdego łasucha!
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Desery
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos pamarańczowy z gruszką:
  • 30 g cukru palmowego
  • 1 szt. gruszki pokrojona w cieniutkie plasterki
  • 1 łyżka masła
  • 2 szt. pomarańczy użyć sam wyciśnięty sok
Do posypania:
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
Rodzaj dania Desery
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Sos pamarańczowy z gruszką:
  • 30 g cukru palmowego
  • 1 szt. gruszki pokrojona w cieniutkie plasterki
  • 1 łyżka masła
  • 2 szt. pomarańczy użyć sam wyciśnięty sok
Do posypania:
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Wszystkie składniki ciasta łączymy i odstawiamy na 30 min do odpoczęcia.
  2. Cukier podgrzewamy z masłem, dodajemy pokrojoną w cieniutkie plasterki gruszkę i sok z pomarańczy. Gotujemy aż sos się zredukuje o 2/3.
  3. Naleśniki smażymy na posmarowanej olejem patelni po ok. 1,5 min z każdej strony. Składamy w trójkąty i przekładamy na patelnię z sosem pomarańczowym. Podsmażamy kolejną minutę i podajemy posypane dla dekoracji wiórkami kokosowymi.
    Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym
Udostępnij ten przepis

5 komentarzy do “Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowym”

  1. Zestaw produktów użytych do wykonania naleśników zachęcił mnie do szybkiego ich przygotowania. Wczoraj otrzymałam przepis ,dzisiaj naleśniki zrobione zostały. Pyszny, ciekawy deser .Kompozycja smaków doskonała. Użyłam mąki pszennej zamiast ryżowej . Naleśniczki kokosowe na stałe zagoszczą w moim menu.

  2. Naleśniki były dla mnie inspiracją deserową na pierwszą edycje “Smaki Pabianic”, zasmakowały tak bardzo że były wykonywane jeszcze długo po parodniowym festiwalu. Gorąco polecam i czekam na kolejne inspiracje 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *