Przejdź do treści

Omlet tamago (do sushi)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Omlet tamago (do sushi)
Ocena ze starego portalu: 4,90 / 10 ocen
Omlet tamago to bardzo popularne w Japonii omlet jajeczny z dodatkiem bulionu rybnego dashi, mirinu, sosu sojowego i cukru. W celu uformowania w specjalny rulon nadający się do nigiri i maki sushi powinno się go przygotowywać na specjalnej, prostokątnej patelni. W przypadku braku takowej można użyć okrągłej patelni z warstwą nieprzywierająca i na koniec przyciąć nierówne boki - ten sposób przygotowania tamago to jednak ostateczność.
Głosów: 8
Ocena: 3.38
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
plasterków do nigiri sushi
Składniki
Dodatkowo:
  • patelnia do tamago
Rodzaj dania Sushi
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
plasterków do nigiri sushi
Składniki
Dodatkowo:
  • patelnia do tamago
Głosów: 8
Ocena: 3.38
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Jajka wbić do miseczki, wymieszać je dokładnie pałeczkami tak, aby nie powstała piana (nie odrywając pałeczek od dna). W osobnej miseczce wymieszać bulion dashi, sos sojowy, mirin, cukier i sól.
    Omlet tamago (do sushi)
  2. Dodać przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw i połączyć z jajami. Powinna powstać jednolita masa bez żadnych grudek.
  3. Rozgrzać patelnię do tamago i natłuścić ją przy pomocy papierowego ręcznika umoczonego w oleju.
  4. Wlać 1/3 rozmąconych jajek na całą patelnię, tworząc cienką warstwę (tak jak na naleśniki).
    Omlet tamago (do sushi)
  5. Pałeczkami lub drewnianą łopatką wygładzić wszystkie tworzące się bąble. Gdy omlet zacznie się lekko ścinać, ale jest jeszcze z wierzchu wilgotny, podważyć łopatką brzegi omletu na końcu patelni i zwinąć w płaski rulon (nie zwijać jak naleśnik tylko złożyć na cztery). Przysunąć do brzegu przy rączce. Ponownie natłuścić powierzchnię patelni przy pomocy papieru, przesunąć omlet na koniec patelni i jeszcze raz przesmarować papierem patelnię.
    Omlet tamago (do sushi)
  6. Wlać następną porcję jajek, unieść lekko omlet lekko do góry i przechylić patelnię aby płynna masa dostała się pod niego.
    Omlet tamago (do sushi)
  7. Gdy warstwa omletu zacznie tężeć przetoczyć po niej rulonik, formując większa rolkę.
  8. Trzecią, ostatnią porcję usmażyć i zwinąć w ten sam sposób.
  9. Pod koniec przy pomocy drewnianej łopatki utworzyć zgrabny, prostokątny kształt, przyciskając ją do omletu.
    Omlet tamago (do sushi)
  10. Po wystygnięciu podzielić na pół. Jedną część pokroić w 1 cm plastry i użyć do nigiri sushi, natomiast drugą pociąć wzdłuż w cienkie długie kawałki o przekroju 1x1 i użyć do przygotowania maki sushi.
    Omlet tamago (do sushi)
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *