Rosół chiński / bulion drobiowy

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Rosół chiński / bulion drobiowy
Ocena ze starego portalu: 4,60 / 15 ocen
Ten przepis powinien pojawić się tutaj dawno temu, ponieważ jest bazą dla prawie wszystkich zup chińskich i dodatkiem dla wielu chińskich potraw (oczywiście w wersji ekspresowej możemy go zastąpić bulionem z proszku). Dodatek anyżu jest opcjonalny według uznania ponieważ daje rosołowi wyraźny anyżkowy smak, który niektórym może nie odpowiadać, a poza tym "anyżowy" rosół jako baza do zup i innych potraw może zbyt mocno wpływać na smak dania. Rosół można podawać samodzielnie np. z makaronem pszennym lub sojowym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 4 godziny
Porcje
litry
Składniki
  • 2 litry wody
  • 1 kg kurczaka na rosół (ja użyłem 4 skrzydełka, 1 nogę, 1 szyjkę indyka)
  • 150 g marchewki pociętej na duże kawałki
  • 1/4 szt. selera pocietego na kilka kawałków
  • 1 szt. cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • garść natki pietruszki (z jednej pietruszki)
  • 3 cm świeżego imbiru pociętego na kilka kawałków
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 gwiazdka anyżu gwiazdkowatego
Dodatek:
Czas przygotowania 4 godziny
Porcje
litry
Składniki
  • 2 litry wody
  • 1 kg kurczaka na rosół (ja użyłem 4 skrzydełka, 1 nogę, 1 szyjkę indyka)
  • 150 g marchewki pociętej na duże kawałki
  • 1/4 szt. selera pocietego na kilka kawałków
  • 1 szt. cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • garść natki pietruszki (z jednej pietruszki)
  • 3 cm świeżego imbiru pociętego na kilka kawałków
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 gwiazdka anyżu gwiazdkowatego
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Zagotowujemy wodę w dużym garnku, dodajemy kurczaka i gotujemy na małym ogniu 1 godz. Na początku gotowania na wierzchu zaczyna zbierać się gęsta szara piana, zbieramy ją co parę minut i wyrzucamy. Kiedy piana przestaje się pojawiać, przykrywamy garnek pokrywką.
  2. Po godzinie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy pod przykryciem 3 godziny. Po ugotowaniu odcedzamy rosół przez sitko. Rosół możemy wykorzystać jako samodzielną zupę np. z makaronem jajecznym albo sojowym lub jako baza do zup i dodatek do potraw. Rosół możemy też wykonać na zapas w dużej ilości i pozamrażać w słoikach.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *