Przejdź do treści

Ser z mleka krowiego (Panir)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Ser z mleka krowiego (Panir)
Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny
Jest to świeży ser domowej roboty (ind. panir), który można jeść sam lub wykorzystać jako składnik potraw. Ma wyjątkowo łagodny smak i podobnie jak tofu, łatwo przyjmuje inne smaki. Nie topi się w wysokich temperaturach. Przygotowanie paniru nie jest skomplikowane. Można z niego robić wegetariańskie pulpety, kotlety etc. Świetnie nadaje się do smażenia na głębokim oleju i panierowania.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dodatki do dań
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
gram
Składniki
  • 2 litry mleka pełnego, najlepsze będzie mleko świeże
  • 5 łyżek soku z cytryny lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 325ml jogurtu
Rodzaj dania Dodatki do dań
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
gram
Składniki
  • 2 litry mleka pełnego, najlepsze będzie mleko świeże
  • 5 łyżek soku z cytryny lub 2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub 325ml jogurtu
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Postawić mleko na średnim ogniu w odpowiedniej wielkości garnku, takim, by mleko podczas zagotowania nie wykipiało.
  2. Duże sitko wyłożyć ściereczką (może być tetrowa pielucha) i umieścić w dużym naczyniu, który pomieści serwatkę.
  3. Gdy mleko się zagotuję dodać środek ścinający sok z cytryny, kwasek cytrynowy lub jogurt. Niemal natychmiast ser oddzieli się od przezroczystej, żółtawej serwatki. Jeśli tak się nie stanie trzeba dodać nieco więcej środka ścinającego. Gdy ser zupełnie się oddzieli od serwatki należy zdjąć garnek z ognia i wylać całość na wyłożone ściereczką sitko.
    panir ser z mleka gotowanie
  4. Jeśli chcemy by ser był bardziej jędrny należy potrzymać go przez chwilę pod zimną, bieżącą wodą. Następnie odstawiamy do odsączenia i po przestygnięciu odciskamy. Jeśli chcemy uzyskać twardy ser, by np. pokroić go w kostkę lub wyrobić „ciasto” należy owinąć go ściereczką i przycisnąć na jakiś czas. Można również powiesić ser w woreczku i pozwolić mu odcieknąć.
    panir ser z mleka
  5. Z paniru możemy wykonać wiele wegetariańskich dań kuchni indyjskiej. Najczęściej formuje się go w kulki i smaży na głębokim oleju. Tak uzyskane pulpeciki świetnie smakują w aromatycznych głębokich sosach. Zobacz przepis na Pulpeciki serowe z groszkiem.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *