Przejdź do treści

Smażona ryba z warzywami i sosem sojowo-owocowym

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Smażona ryba z warzywami i sosem sojowo-owocowym
Ocena ze starego portalu: 4,83 / 6 ocen
Skomplikowany przepis, z wieloma składnikami, ale warto spróbować, bo smakuje znakomicie. Zrobiłem porcję dla 3 osób, ale tak nam smakowała, że zjedliśmy wszystko w dwójkę. Podawać ugotowanym ryżem japońskim.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g filetów rybnych
  • 1 szt. marchewki pociętej w paski lub starta na grubej tarce
  • 1 szt. zielonego ogórka średniego pociętego w paski
  • 1 szt. cebuli grubo posiekanej
  • 2 szt. pomidorów średnich, pokrojonych w półplasterki
  • 4 plasterki ananasa pokrojone na 8 kawałków
  • 1/2 puszki kiełków fasoli mung lub świeżych
  • 1 cm świeżego imbiru posiekanego lub startego
  • 2 łyżki sosu sojowego japońskiego
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta pieprzu do smaku
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • trochę oleju do smażenia
Sos:
Dodatek:
Czas przygotowania 1 godzina
Czas oczekiwania 10 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g filetów rybnych
  • 1 szt. marchewki pociętej w paski lub starta na grubej tarce
  • 1 szt. zielonego ogórka średniego pociętego w paski
  • 1 szt. cebuli grubo posiekanej
  • 2 szt. pomidorów średnich, pokrojonych w półplasterki
  • 4 plasterki ananasa pokrojone na 8 kawałków
  • 1/2 puszki kiełków fasoli mung lub świeżych
  • 1 cm świeżego imbiru posiekanego lub startego
  • 2 łyżki sosu sojowego japońskiego
  • szczypta soli do smaku
  • szczypta pieprzu do smaku
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • trochę oleju do smażenia
Sos:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Zaczynamy od sosu. Najpierw obieramy pomarańczę i cytrynę. Dzielimy na cząstki, następnie ścinamy grzbiety cząstek i obieramy z błonek. Następnie obrane kawałki siekamy na talerzu (tak, żeby zebrać także sok, który wycieknie).
  2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, zarumieniamy czosnek i dodajemy koncentrat, sake, miód i sok z ananasa. Mieszamy i zagotowujemy.
  3. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z sosem sojowym, dodajemy do sosu na patelni, zagotowujemy, żeby się zagęścił. Na koniec dodajemy pomarańczę i cytrynę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy, gotujemy jeszcze 30 sek.
  4. Sos gotowy. Odstawiamy. Musimy go podgrzać jeszcze raz tuż przed podaniem ryby.
  5. Filety pokroić na kawałki wielkości kotleta (wiele filetów jest akurat tej wielkości, więc obędzie się bez cięcia). Posypać solą, pieprzem i polać 1 łyżką sosu sojowego. Odstawić.
  6. W czasie, gdy ryba się marynuje przygotowujemy warzywa.
  7. Mąkę wsypujemy na płaski talerz. Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju, obtaczamy kawałki ryby w mące i smażymy na oleju po 1,5-2 min z każdej strony (aż się lekko zarumieni). Osączamy na kawałku papieru kuchennego, odkładamy w ciepłe miejsce (ja np. kładę kawałki ryby na jeden talerz i wkładam je do mikrofalówki - małe pomieszczenie trzyma ciepło).
  8. W woku lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę, imbir i dusimy na lekkim ogniu ok. 2 min. Dodajemy pomidory, marchewkę, kiełki sojowe i ananasa, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego. Dusimy, mieszając od czasu do czasu 2 min.
  9. Warzywa układamy na talerzu, kładziemy kawałek ryby i polewamy podgrzanym sosem. Danie serwować z ryżem, najlepiej japońskim ryżem kleistym (takim samym jak do sushi).
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *