Przejdź do treści

Warzywa z woka w sosie sezamowym

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Warzywa z woka w sosie sezamowym
Warzywa z woka w sosie sezamowym to potrawa, którą można podawać jako wegetariański posiłek z dodatkiem ryżu. Można ją też serwować jako dodatek do dania głównego.
Głosów: 3
Ocena: 3.67
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
  • 3-4 szt. cebuli dymki wraz ze szczypiorem, grubo pokrojone
  • 1 szt marchewki pokrojonej ukośnie w plasterki
  • 1/4 szt. kalafiora podzielonego na różyczki
  • garść kapusty pekińskiej posiekanej w 1 cm paski
  • 1/2 szt. cukini pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki oleju do smażenia
Sos:
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte lub posiekane
  • 3-4 szt. cebuli dymki wraz ze szczypiorem, grubo pokrojone
  • 1 szt marchewki pokrojonej ukośnie w plasterki
  • 1/4 szt. kalafiora podzielonego na różyczki
  • garść kapusty pekińskiej posiekanej w 1 cm paski
  • 1/2 szt. cukini pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 3 łyżki oleju do smażenia
Sos:
Dodatek:
Głosów: 3
Ocena: 3.67
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Przygotować warzywa. Wymieszać składniki sosu.
    Warzywa z woka w sosie sezamowym
  2. W woku rozgrzać olej i wrzucić czosnek i białą część cebulki, smażyć mieszając przez 1 minutę. Dodać pozostałe warzywa (poza szczypiorem) i smażyć mieszając kolejne 3-4 minuty.
  3. Dodać sos sojowy i ocet ryżowy, zamieszać i przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu około 5 minut.
  4. Wlać sos do woka, następnie gotować jeszcze na wolnym ogniu przez minutę, mieszając. Wsypać pokrojony szczypior, zamieszać i podawać gorące.
    Warzywa z woka w sosie sezamowym
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *