Przejdź do treści

Wołowina smażona stir-fry z brokułami

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wołowina smażona stir-fry z brokułami
Wołowina smażona stir-fry z brokułami to błyskawiczne, zdrowe i smaczne danie, jedno z najpopularniejszych dań chińskich w USA. Wołowinę do tej potrawy należy starannie pokroić w cienkie paseczki, dzięki temu mięso będzie miękkie nawet po krótkim smażeniu z mieszaniem (stir-fry). Im twardsze mięso tym cieńsze powinny być paseczki, oczywiście danie będzie smaczniejsze przy zastosowaniu najdelikatniejszych kawałków wołowiny takich jak polędwica czy rostbef. Potrawę można opcjonalnie zagęścić mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Dodatek:
Czas przygotowania 30 minut
Czas oczekiwania 30 minut
Porcje
osoby
Składniki
Marynata:
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Mięso pociąć w paski. Jeżeli używamy najlepszej wołowiny takiej jak polędwica, rosftbef, antrykot to możemy pociąć w większe kawałki, jeżeli używamy tańszej, twardej wołowiny musimy kroić w zapałkę. Najlepiej robi się to jeżeli lekko zamrozimy mięso. Pocięte mięso połączyć z marynatą i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
  2. Do garnka z gotującą się wodą wrzucić różyczki brokuła i po minucie odcedzić.
  3. Rozgrzać 2 łyżki oleju w woku, dodać czosnek, imbir, cebulę i papryczkę chili. Smażyć minutę ciągle mieszając i następnie dodać brokuły. Smażyć kolejną minutę. Wyjąć usmażone warzywa na talerz.
  4. Rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju w woku i dodać wołowinę. Smażyć na dużym ogniu cały czas mieszając aż będzie usmażona (3-4 minuty).
  5. Do woka z mięsem dodać brokuły i starannie wymieszać składniki. Podawać potrawę gorącą z dodatkiem ryżu lub makaronu.
    Wołowina smażona stir-fry z brokułami
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *