Przejdź do treści

Wołowina smażona z bakłażanem i makaronem Soba

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Wołowina smażona z bakłażanem i makaronem Soba
Wołowina smażona z bakłażanem i makaronem Soba to japońskie danie wszystko-w-jednym. Mięso, warzywa i makaron tworzą samodzielne, pożywne i bardzo smaczne danie. Wszystkie składniki pocięte są w cienkie paski, dzięki czemu są mięciutkie i łatwe do jedzenia pałeczkami.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 35 minut
Porcje
osoby
Składniki
Panierka do mięsa:
Do przybrania:
  • garść świeżej kolendry
Czas przygotowania 35 minut
Porcje
osoby
Składniki
Panierka do mięsa:
Do przybrania:
  • garść świeżej kolendry
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzamy na sitku, przelewamy zimną wodą.
  2. Bakłażana nie obieramy tylko go myjemy i odcinamy twardą część przy łodyżce. Następnie kroimy go w 1 cm plastry. Solimy z dwóch stron, aby puścił sok i odkładamy na sito. Po kilku minutach suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w słupki.
  3. Mięso kroimy w cieniutkie paseczki.
    Wołowina smażona z bakłażanem i makaronem Soba
  4. Mieszamy składniki panierki, mieszamy z pokrojonym mięsem i odstawiamy na parę minut.
  5. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę, grzyby i bakłażana. Smażymy mieszając przez 4 minuty. Przekładamy wszystko na talerz.
  6. Ponownie rozgrzewamy w woku 2 łyżki oleju. Wrzucamy mięso i smażymy mieszając 4 minuty aż wołowina nabierze lekko złotego koloru.
  7. Wlewamy bulion i 2 łyżki sosu sojowego, odparowujemy aby sos zgęstniał.
  8. Dodajemy makaron, warzywa i wodorosty Nori i połowę listków kolendry, mieszamy i gotujemy chwilę aż wszystkie składniki się podgrzeją. Przekładamy danie do miseczek i posypujemy świeżą kolendrą.
    Wołowina smażona z bakłażanem i makaronem Soba
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *