Przejdź do treści

Zielone curry z krewetkami i bobem (by Magda Klimczak)

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zielone curry z krewetkami i bobem
Zielone curry z krewetkami i bobem to klasyczne tajskie curry z mlekiem kokosowym, pastą curry, sosem rybnym i tajskimi ziołami. Średnio ostre i bardzo smaczne. Z uwagi na dostępność świeżego bobu jest to sezonowe danie letnie choć poza sezonem zawsze możemy użyć bobu mrożonego. Danie stosunkowo ostre za sprawą 1 łyżki zielonej pasty curry, ostrość tą możemy podwyższyć zwiększając ilość pasty. Zazwyczaj tajskie curry zawiera cukier palmowy przełamujący ostro-słony smak potrawy, Magda tym razem proponuje danie całkowicie wytrawne bez cukru. Jeżeli uznacie, że ten smak jest dla was zbyt radykalny dodajcie trochę cukru (palmowego lub białego). Danie najlepiej podać z tajskim czarnym ryżem, ewentualnie z ryżem jaśminowym.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 45 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Rodzaj dania Dania główne
Kuchnia Kuchnia tajska
Czas przygotowania 45 minut
Czas gotowania 15 minut
Porcje
osoby
Składniki
Dodatek:
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją. Bób gotujemy i łuskamy ze skórek.
  2. W woku lub na patelni na 1 łyżce oleju podsmażamy: czosnek, szalotki, imbir, trawę cytrynową i liście limonki limonki. Dodajemy pastę curry, smażymy kolejną minutę i dodajemy mleko kokosowe i sos rybny.
  3. Do sosu dodajemy krewetki i bób, gotujemy aż krewetki zmienią kolor na różowy. Wyjmujemy trawę cytrynową i listki limonki. Curry podjemy posypane świeżymi ziołami i prażoną cebulką z dodatkiem czarnego ryżu.
    Zielone curry z krewetkami i bobem
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *