Przejdź do treści

Zielone kotleciki po indyjsku

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zielone kotleciki po indyjsku
Zielone kotleciki to oryginalne i proste w przygotowaniu danie. Dodatek aromatycznych przypraw i orzeszków powoduje, że kotleciki mają bardzo oryginalny, egzotyczny smak i zapach. Doskonale smakują zarówno na zimno jak i na gorąco. Podaje się je z jogurtowym sosem i gotowanym ryżem jaśminowy.
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 2 łyżki liści świeżej kolendry posiekanych
  • 2 łyżki orzechów nerkowca posiekanych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru posiekanego
  • 2 ząbki czosnku posiekanego
  • 1 łyżka garam masala
  • szczypta soli do smaku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • trochę oleju arachidowego do smażenia
Sos
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • szczypta chili mielonego
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty lub posiekany
  • szczypta soli do smaku
Dodatek
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 500 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 2 łyżki liści świeżej kolendry posiekanych
  • 2 łyżki orzechów nerkowca posiekanych
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru posiekanego
  • 2 ząbki czosnku posiekanego
  • 1 łyżka garam masala
  • szczypta soli do smaku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • trochę oleju arachidowego do smażenia
Sos
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • szczypta chili mielonego
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty lub posiekany
  • szczypta soli do smaku
Dodatek
Głosów: 1
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Przygotować składniki.
  2. Zmiksować w blenderze kolendrę i orzechy nerkowca z 2 łyżkami jogurtu.
  3. Do mięsa dodać jajko, imbir, czosnek, przyprawę garam masala, sól i zmiksowaną pastę z kolendry.
  4. Wsypać bułkę tartą i wyrobić na gładką masę.
  5. Zwilżyć ręce w zimnej wodzie i formować małe, płaskie kotleciki.
  6. Rozgrzać olej w grubej patelni lub woku i smażyć kotleciki z obydwu stron na złoty kolor.
  7. Składniki sosu wymieszać z sobą i podawać z kotlecikami. Jako dodatek podawać gotowany ryż jaśminowy.
Udostępnij ten przepis

1 komentarz do “Zielone kotleciki po indyjsku”

  1. Wyglądają bardzo apetycznie i pewno smakuja również wyśmienicie. Szkoda że nie mogę jeść ryżu, ale zastąpie go makaronem sojowym. Dziekuję za przepisy i pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *