Żółty ryż

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Żółty ryż
Żółty ryż jest dodatkiem stosowanym najczęściej w Indiach i krajach arabskich. Zauważyłem jednak, że cieszy się sporą popularnością w Polsce, dlatego zaadaptowałem go do "chińskich potrzeb" :). Dzięki dodatkowi dymki, czosnku i "5 smaków" nabiera typowo chińskiego charakteru i może być stosowany jako dodatek do potraw zamiast ryżu białego.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
  • 3 szt. cebule dymki pocięte w 3 cm kawałki(część biała posiekana)
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
Czas przygotowania 20 minut
Porcje
osoby
Składniki
  • 1 i 1/2 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
  • 3 szt. cebule dymki pocięte w 3 cm kawałki(część biała posiekana)
  • 2 ząbki czosnku wyciśnięte
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. W woku rozgrzać 1 łyżkę oleju, włożyć dymkę i czosnek, smażyć mieszając 30 sek.
  2. Dodać ryż, wymieszać smażyć 1 min.
  3. Dodać kurkumę i 5 smaków, doprawić solą do smaku, dokładnie wymieszać.
Udostępnij ten przepis

Dodaj komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *