Przejdź do treści

Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem

Wersja do druku:

Wydrukuj przepis
Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem
Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem to smaczna i pożywna zupa z kuchni japońskiej. W Japonii mięso, a w szczególności wołowinę, kroi się bardzo cienko. Przed krojeniem w cieniutkie plasterki lub paski dobrze włożyć jest porcję mięsa do zamrażalnika na 2-3 godziny, następnie wyjąć, poczekać aby lekko odtajała i jeszcze twardą pokroić.
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 30 moczenie grzybów
Porcje
osoby
Składniki
Rodzaj dania Zupy
Czas przygotowania 15 minut
Czas oczekiwania 30 moczenie grzybów
Porcje
osoby
Składniki
Głosów: 2
Ocena: 5
Twoja ocena:
Rate this recipe!
Sposób przygotowania
  1. Przygotować składniki. Makaron Udon ugotować według przepisu na opakowaniu a następnie odcedzić.
    Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem
  2. W rondlu zagotować wodę, dodać bulion dashi, sos sojowy i sok z limonki.
  3. Na patelni lub w woku rozgrzać olej, wrzucić czosnek i imbir, smażyć mieszając 1 minutę.
  4. Dodać pokrojone grzyby i wołowinę. Smażyć 3 minuty mieszając aż mięso lekko się zarumieni. Dodać kapustę i smażyć jeszcze przez minutę.
    Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem
  5. Wlać mirin doprawić smaku solą i pieprzem. Wymieszać i chwilę jeszcze podgrzewać.
  6. Makaron przelać wrzątkiem by go podgrzać, odcedzić i rozłożyć do miseczek.
  7. Ułożyć na wierzchu wołowinę z grzybami i kapustą a następnie zalać gorącym bulionem. Podawać od razu.
    Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem
Udostępnij ten przepis

1 komentarz do “Zupa z wołowiną, grzybami shitake i makaronem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *