Przejdź do treści

Przepisy kuchni indyjskiej – proste sposoby na orientalne przysmaki

  • przez

Przepisy kuchni indyjskiejPrzepisy kuchni indyjskiej to prosty sposób na wyczarowanie prawdziwej orientalnej uczty. Większość z nich nie jest skomplikowana – poradzi sobie z nimi nawet kucharz amator

Do ugotowania indyjskiego curry czy zupy będą nam potrzebne oryginalne przyprawy indyjskie. Na stronie Kuchnieorientu.pl znajdziesz też gotowe dania lub półprodukty, które pomogą w przygotowaniu pełnego posiłku.

Zobacz, które indyjskie potrawy są warte spróbowania – i ugotuj je we własnym domu!

Przepisy kuchni indyjskiej: wyborne mięsa, ryby i owoce morza

Przepisy kuchni indyjskiej często kojarzą nam się z mięsnymi curry. To charakterystyczna potrawa, przypominająca nieco nasz gulasz. Kawałki mięsa drobiowego lub baraniny podsmaża się z przyprawami i różnymi dodatkami, a następnie podaje w głębokim, gęstym, aromatycznym sosie. 

Sos często powstaje z mleka kokosowego, ale również ze śmietany, pomidorów, masła czy mielonych migdałów i orzechów nerkowca. Takie dania często są bardzo ostre (np. Indyjski kurczak Vindaloo by Magda Klimczak). Możemy złagodzić ten efekt, podając do nich ryż, sos z jogurtu czy indyjskie placki np. naan.

Znanym daniem mięsnym jest również kurczak z pieca tandoor (sprawdź przepis Indyjski kurczak Tandoori by Magda Klimczak). Dzięki specjalnemu kształtowi stożka pieczone w nim mięso jest jednocześnie chrupiące i soczyste w środku.

Zarówno curry, jak też dania z pieca tandoor, możemy przyrządzić z ryb i owoców morza np. krewetek oraz kalmarów.

Dania indyjskie dla wegetarian

Przepisy kuchni indyjskiej obejmują także wiele przepysznych dań dla wegetarian. Kuchnia orientalna pełna jest receptur na potrawy z roślin strączkowych: fasoli, ciecierzycy, grochu i soczewicy. Jednym z najbardziej znanych przysmaków jest zupa z czarnej soczewicy, z dodatkiem pomidorów i mleka kokosowego. Niepowtarzalny charakter nadają jej użyte w dużej ilości przyprawy indyjskie.

Wegetarianom spodoba się też pakora – chrupiąca przekąska z patelni. Kawałki warzyw macza się w cieście z mąki z ciecierzycy i smaży w głębokim tłuszczu, a następnie podaje z sosami. Jeśli nie jemy mięsa, możemy także przyrządzić curry z warzyw.

Przepisy kuchni indyjskiej są proste do wykonania, a jednocześnie efektowne. To świetny pomysł, jeśli chcemy przygotować orientalną ucztę, a nie mamy jeszcze dużego doświadczenia w gotowaniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *