Przejdź do treści

Wieprzowina po wietnamsku – poznaj tradycyjne orientalne przepisy!

  • przez

Wieprzowina po wietnamskuWieprzowina po wietnamsku to prawdziwie orientalne danie, do tego łatwe do przygotowania. Składniki potrzebne do przyrządzenia takiej potrawy znajdziemy bez problemu w sklepie z azjatyckimi produktami.

Nic nie stoi więc na przeszkodzie, aby urządzić wyjątkową ucztę dla przyjaciół lub rodziny! To uniwersalne danie – pamiętajmy jedynie o dodaniu takiej ilości ostrych przypraw, która będzie do zaakceptowania przez naszych gości.

Zobacz, w jaki sposób możemy przygotować wieprzowinę po wietnamsku. 

Wieprzowina po wietnamsku – tradycyjny sos karmelowy

Wieprzowina po wietnamsku kojarzy nam się najczęściej ze słynnym sosem karmelowym. Rzeczywiście, w ten sposób przyrządzone mięso jest typowym orientalnym daniem z tej części świata.

Jak samodzielnie przygotować taką potrawę? Polędwiczka wieprzowa z wietnamskim sosem karmelowym nie jest trudna do przyrządzenia. Najpierw musimy zamarynować w mięso w marynacie – do jej wykonania potrzebny będzie sos rybny, cukier brązowy trzcinowy oraz czosnek. Niektóre przepisy zalecają dodać również sos sojowy ciemny.

Następnie przygotowujemy karmel, do którego dodajemy sok z limonki, sos rybny oraz chili. Na koniec wrzucamy do niego zamarynowane mięso i smażymy. Po usmażeniu odstawiamy je na bok na chwilę, by odpoczęło, a następnie kroimy w plastry.

Wietnamska wieprzowina z grilla

Kuchnia wietnamska nie jest jeszcze u nas tak popularna jak np. kuchnia indyjska, stopniowo zdobywa jednak coraz większe grono zwolenników. Jeśli chodzi o mięsa, bazuje przede wszystkim na wołowinie i wieprzowinie. Chociaż nie brakuje w niej typowych dań z woka, warto pamiętać, że nie jest to jedyne rozwiązanie.

W kuchni wietnamskiej często spotkamy się bowiem z pysznymi daniami z grilla jak np. grillowana wieprzowina z ananasem i dymką. Połączenie mięsa wieprzowego i egzotycznych owoców to prosta recepta na oryginalne orientalne danie.

Do grillowania możemy użyć polędwiczek wieprzowych, ale też popularnej karkówki wieprzowej. Kluczem do sukcesu jest aromatyczna marynata, przyrządzona m.in. z soku z limonki, soku z pomarańczy, imbiru, cukru trzcinowego, oleju sezamowego i sosu sojowego. Do dania możemy dodać również dymkę, która podkreśli jego azjatycki charakter.

Wieprzowina po wietnamsku sprawdzi się doskonale, jeśli chcemy przygotować prostą, a jednocześnie oryginalną azjatycką kolację czy obiad. Możemy postawić na danie z woka bądź soczyste grillowane mięso z egzotycznymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *