Kuchnia tajska – poradnik dla początkujących

Kuchnia tajskaKuchnia tajska od dawna uważana jest za jedną z najlepszych kuchni na świecie. Jest nie tylko pyszna i zróżnicowana, ale także zdrowa oraz nieskomplikowana. Chociaż słynie przede wszystkim z bardzo ostrych dań z dodatkiem chili czy imbiru, to znajdziemy w niej również łagodne zupy na bazie mleka kokosowego bądź aksamitne sosy z orzeszkami.

Jej prostota sprawia, że wiele dań bez problemu możemy przyrządzić samodzielnie, we własnym domu – np. słynne czerwone curry z kurczaka. Dowiedz się więcej o kulinarnej sztuce Tajlandii!

Czytaj dalej

Kuchnia indyjska – poradnik dla początkujących

Kuchnia indyjskaKuchnia indyjska staje się coraz bardziej popularna w krajach europejskich. Nic dziwnego – kusi egzotycznymi dodatkami, niezwykłymi aromatami i barwami. Jednocześnie jej ogromna różnorodność sprawia, że każdy z nas znajdzie w niej coś dla siebie.

Dzięki coraz łatwiejszej dostępności produktów kuchni azjatyckiej możemy bliżej poznać dziedzictwo kulinarne Indii i samodzielnie przyrządzać charakterystyczne dla tego kraju potrawy. Sprawdź, co warto wiedzieć o kuchni indyjskiej!

Czytaj dalej