Dania chinskie dla wegetarian – poznaj inne oblicze azjatyckiej kuchni!

Dania chinskieDania chinskie zazwyczaj przywodzą nam na myśl takie przysmaki jak kurczak słodko-kwaśny, kurczak curry z ananasem, smażona wieprzowina z makaronem ryżowym… Rzeczywiście, mięso odgrywa ważną rolę w tradycji kulinarnej Chin. Orientalne dania z jego wykorzystaniem cieszą się w naszym kraju ogromnym powodzeniem.

Warto jednak poznać inne oblicze chińskiej kuchni – czas wypróbować dania wegetariańskie! Są one równie różnorodne, kolorowe i atrakcyjne. A do tego niezwykle zdrowe i idealne na lekką kolację.

Zobacz, jakie dania wegetariańskie możesz przyrządzić na orientalne przyjęcie dla znajomych czy rodziny.

Czytaj dalej

Chińska kuchnia – przepisy kulinarne, które podbiły cały świat

Chińska kuchniaChińska kuchnia jest znana i lubiana na całym świecie. Jej niezaprzeczalne zalety to wyjątkowa różnorodność, która sprawia, że każdy znajdzie przepis idealny dla siebie.

W chińczyku spróbujemy przede wszystkim dań mięsnych, aromatycznych zup czy smażonych makaronów. Warto jednak wiedzieć, że chińska kuchnia to znacznie więcej niż chińskie dania z kurczaka.

Poznaj bogaty świat azjatyckich smaków i sprawdź dostępne na Kuchnieorientu.pl oryginalne produkty rodem z Chin

Czytaj dalej

Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowym – czy wiesz, jak go przygotować?

Kurczak po tajsku z mlekiem kokosowymKurczak po tajsku z mlekiem kokosowym to prosty sposób na oryginalne azjatyckie danie. Przyrządzimy je szybko, a poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz.

Połączenie wyrazistych azjatyckich przypraw z delikatnym w smaku, pachnącym mlekiem kokosowym to sprawdzony przepis na sukces! W kuchni tajskiej to wyjątkowe połączenie wykorzystywane jest bardzo często.

Zobacz, jak samodzielnie przygotować takie dania jak kurczak w zielonym curry czy zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym – smacznego!

Czytaj dalej

Japoński bulion Dashi – 6 podstawowych rodzajów

JAPOŃSKI BULION DASHI – 6 PODSTAWOWYCH RODZAJÓW

Dashi czyli japoński bulion jest podstawowym składnikiem kuchni japońskiej. Japoński bulion dashi jest nieodzowną baza japońskich zup, sosów i wielu dań duszonych (jap. nimono), używa się je także do gotowania warzyw. Istnieje kilka różnych rodzajów dashi będących kombinacją 4 podstawowych składników:

1. Katsuobushi – suszone płatki wędzonego i suszonego tuńczyka bonito (łac. Katsuwonus pelamis). Najbardziej niepowtarzalny i najbardziej niedostępny w warunkach polskich składnik. Przygotowanie katsuobushi to długotrwały i skomplikowany proces; świeżego tuńczyka bonito, o wadze ok. 3kg, filetuje się, gotuje, wędzi, suszy, następnie formuje i prasuje, po tej obróbce ryba wygląda jak kawałek deski. Następnie „zdrewniałego”, bardzo aromatycznego i esencjonalnego tuńczyka „goli się” na płatki i pakuje. Płatki tuńczyka są bardzo lekkie, 60g zajmuje całkiem sporą torbę. Katsuobushi, razem z kombu, stanowi najważniejszy składnik dashi.

2. Wodorosty Kombu – to jadalna odmiana morskich wodorostów o długich liściach (łac. Laminaria japonica). Kombu uprawia się na szeroką skalę na morskich plantacjach w Japonii i Korei. Jest naturalnym źródłem glutaminianu sodu (przed wynalezieniem produkcji syntetycznej był jego głównym źródłem) dodającego potrawom smaku umami (jeden z 5 wyczuwanych przez człowieka smaków, tzw. smak mięsny lub aminokwasowy, najwyżej ceniony smak w kuchni japońskiej i chińskiej). Kombu sprzedaje się wysuszone, często pocięte w 2,5cm kawałki ułatwiające ich stosowanie. Kombu, razem z katsuobushi, stanowi najważniejszy składnik dashi.

3. Niboshisuszone, małe sardynki (rodzina śledziowate łac. Clupeidae). Mniej popularny składnik dashi, stosowany zawsze solo jako jedyny składnik bulionu (w odróżnieniu od pozostałych składników, z których zazwyczaj przyrządza się dashi dwuskładnikowe).

4. Grzyby Shitake – bardzo popularny azjatycki grzyb, drugi, po pieczarce, najpopularniejszy uprawny grzyby świata. Shitake mają wyraźny smak i aromat. Shitake suszone zawierają bardzo dużo smaku umami i zapewne dlatego są jednym z podstawowych składników japońskich dashi.

Czytaj dalej

Chińskie dania z kurczaka: poznaj proste sposoby na azjatyckie przysmaki

Chińskie daniaChińskie dania z kurczaka to klasyka gatunku, jeśli chodzi o kuchnię azjatycką. Każdy, kto choć trochę interesuje się potrawami orientalnymi, powinien potrafić przyrządzić kurczaka z makaronem ryżowym czy w sosie słodko-kwaśnym.

Połączenie delikatnego drobiowego mięsa z wyrazistymi przyprawami i chińskimi sosami to strzał w dziesiątkę. Co więcej, takie dania są proste do przygotowania i szybkie. Zobacz, w jaki sposób zaserwować kurczaka, by Twoi goście poczuli prawdziwy smak orientu!

Czytaj dalej

Przepisy chińskie – które z nich warto wypróbować we własnym domu?

Przepisy chińskiePrzepisy chińskie pomogą nam przygotować we własnym domu prawdziwie orientalne potrawy. Dzięki łatwej dostępności produktów egzotycznych obecnie każdy z nas może wyruszyć w kulinarną podróż do Azji.

Kuchnia azjatycka, a w szczególności chińska, jest wyjątkowo różnorodna. Znajdziemy w niej smakowite mięsa smażone w woku z dodatkiem grzybów, warzyw i aromatycznych sosów. To także świetne dania z ryżem lub makaronem, smażone owoce oraz chrupiące przystawki z patelni.

Poznaj smak najlepszych chińskich przysmaków – potrzebne składniki znajdziesz w naszym sklepie.

Czytaj dalej

Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym: poznaj klasykę azjatyckiej kuchni

Zupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowymZupa tajska z kurczakiem i mlekiem kokosowym to klasyka, którą powinien znać każdy wielbiciel kuchni azjatyckiej. Połączenie delikatnego drobiu, orientalnych przypraw i aksamitnego mleka kokosowego to doskonała propozycja na kolację lub lekki obiad.

Przygotowanie tajskiej zupy nie jest trudne. Bez problemu poradzi z nią sobie także kucharz amator.

Zobacz, jak powstaje pyszna zupa orientalna i kup oryginalne tajskie produkty jak liście limonki Kaffir czy ryż tajski kleisty.

Czytaj dalej

Nowe super przepisy od Magdy Klimczak!

Z radością informuję, że nawiązaliśmy współpracę z autorką znakomitego bloga kulinarnego DaretoCook – Magdą Klimczak.

Bardzo się z tego faktu cieszymy i mamy nadzieję,  że spodobają się Wam orientalne propozycje Magdy okraszone wspaniałymi fotografiami. Przepisy Magdy będą się u nas pojawiać raz w tygodniu. Przetestujecie pierwszy przepis przygotowany specjalnie dla nas:

Tajska sałatka z kurczakiem i makaronem ryżowym

A poniżej – Magda Klimczak kilka zdań o sobie:
Magda Klimczak

Cześć, W kilku żołnierskich słowach postaram się Wam przedstawić. Mam na imię Magda. Mieszkam w Łodzi. I kilka kolejnych miesięcy ma nadzieję spędzić z Wami, przygotowując przepisy zainspirowane Azją.

W 2013 r. do pracy w kuchni zatrudnił mnie Aleksander Baron w restauracji Solec 44. Pracując na Solcu miałam okazję poznać wspaniałych ludzi, wielu bardzo zdolnych szefów kuchni i nauczyć się od podstaw pracy kucharza. Dzięki Aleksowi i jego wręcz wizjonerskiemu podejściu do jedzenia miałam okazję zetknąć się z produktami o jakich nie śniłam. Z dnia na dzień miałam możliwość poznać gatunki roślin, ryb czy rodzaje mięs z jakimi wcześniej się nie zetknęłam no i … podroby – oswoiłam, pokochałam i teraz żyć bez nich nie mogę.

W tym samym czasie co praca w kuchni zaczęłam pisać blog kulinarny, który wystartował 26 lutego 2013 r. i od tego czasu z zadziwiającą wręcz jak na siebie systematycznością staram się publikować na nim przepisy. Naturalną koleją rzeczy od gotowania przeszłam do fotografowania tego co ugotuję i teraz dzielę te moje dwie miłości. Publikuję w prasie kulinarnej, robię sesje zdjęciowe dla klientów z branży gastro i gotuję ile wlezie.

Mam nadzieję, że moje propozycje przypadną Wam do gustu i wspólnie stworzymy pokaźną bazę danych pyszności.

M.

 

Czytaj dalej

Kurczak curry z ananasem – połącz drób, orientalne przyprawy i egzotyczne owoce

Kurczak curry z ananasemKurczak curry z ananasem to orientalne danie, które zaskakuje nas połączeniem delikatnego mięsa drobiowego, wyrazistych przypraw i soczystych egzotycznych owoców. Tego typu propozycje znajdziemy zarówno w kuchni chińskiej, jak też w potrawach tajskich czy koreańskich. 

W krajach azjatyckich łączenie mięsa z owocami nie jest niczym zaskakującym. Warto spróbować przygotować takie danie samodzielnie i zaskoczyć domowników lub znajomych. Wystarczy dobre mięso, ananas w puszce oraz orientalne dodatki jak sos chili Sambal Oelek czy sos ostrygowy

Czytaj dalej

Dania chińskie – wybierz swoją ulubioną azjatycką przekąskę!

Dania chińskieDania chińskie cieszą się ogromną popularnością na całym świecie. Nic dziwnego – kuchnia chińska jest tak różnorodna, że w chińczyku każdy znajdzie coś dla siebie. 

Warto jednak wiedzieć, że potrawy chińskie to coś więcej niż kurczak w pięciu smakach czy kultowe sajgonki. To również całe bogactwo ryb i owoców morza w różnych odsłonach, smakowite zupy i aromatyczne desery…

Dowiedz się więcej o smakach i aromatach Chin – i poznaj produkty kuchni chińskiej dostępne w naszym sklepie. 

Czytaj dalej