Przejdź do treści

Przekąski

Sajgonki po chińsku Chun-chan / Przepis internauty

Sajgonki po chińsku Chun-chan to jedna z najsłynniejszych specjalności kuchni kantońskiej i chińskiej w ogóle. Można je faszerować mięsem, rybą, warzywami. Są smażone w dużej ilości tłuszczu. W Chinach sprzedaje się je dosłownie na każdym kroku, za grosze. Do ich przygotowania możemy użyć przygotowane własnoręcznie placki z maki pszennej lub gotowy papier ryżowy.

Placki kukurydziane z zielonym curry

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 3 oceny

Oryginalne tajskie placki kukurydziane z zieloną pasta curry. Do ich przygotowania używamy kukurydzy z puszki, połowę jej miksujemy, a połowę używamy w całości. Do placuszków najlepiej jest dodać świeżą bazylię i kolendrę ale jeżeli ich brakuje to można je pominąć. Danie podajemy z sosem chili.

Sałatka z makaronu Soba (danie AHG)

Sałatka z makaronu Soba (danie AHG)

Sałatka z makaronu Soba to ekspresowego danie firmy AHG. Znakomita sałatka z gryczanego makaronu soba, krewetek i warzyw z lekko pikantnym, kwaskowym sosem. Bardzo smaczne, dietetyczne, łatwe i szybkie do wykonania danie japońskie. Ja zastosowałem nieco większe proporcje niż podane w przepisie na torebce. Zdecydowanie polecam! Polecam także inne orientalne dania ekspresowe AHG – 12 dań z kuchni indyjskiej (4), japońskiej (3), tajskiej (2), koreańskiej (2) i singapurskiej (1). Znakomita propozycja dla osób rozpoczynających przygodę z kuchnią orientalną oraz wszystkich tych, którzy chcą przygotować oryginalną, smaczną potrawę (np. na obiad po pracy), a nie mają zbyt wiele czasu.

Makaron na zimno z ostrym sosem sezamowym / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Doskonała zimna przystawka – starter , bardzo popularna w kuchniach chińskich w USA. Z powodzeniem może być jednak podawana jako główne danie. Danie jest bardzo ostre , ale w tym cały jego urok . Ma niepowtarzalny smak, i co ciekawe, pomimo ostrego (ukrytego) charakteru, apetyt rośnie w miarę jedzenia..:) Na długo pozostaje w pamięci, wracam do niego co jakiś czas. Polecam.

Tatar z łososia na ostro / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena

Przepis na tatara z łososia jest banalnie prosty 🙂 ale musicie koniecznie zdobyć składnik X czyli Koreańską Pastę Gochujang to jest pasta zrobiona z czerwonych ostrych papryczek i nie da się jej niczym zastąpić 🙂 jest po prostu rewelacyjna 🙂 Tatarek nadaje się jako mała przystawka lub też wkład do maki sushi 🙂

Koreańskie kanapki ryżowe

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Tego przepisu nie znajdziecie nigdzie indziej, ponieważ wymyśliłem go sam kilka lat temu, po mojej wizycie w Korei. Jest to domowa wersja popularnych w Korei gotowych kanapek ryżowych w kształcie trójkąta. Składają się one z ryżu, nadzienia (zazwyczaj mięsnego i bardzo ostrego) i owijki z chrupiących, doprawionych wodorostów Kim Nori. Podaję tutaj propozycję szybkiego do wykonania, ostrego nadzienia, ale możecie do środka kanapki włożyć swoje ulubione danie (choć sugeruję dania ostre, które najlepiej współgrają z dużą porcja łagodnego ryżu), składniki trzeba tylko drobno pociąć, żeby dobrze układały się w rulonie. Do owinięcia kanapki używane są koreańskie chrupiące wodorosty Kim Nori (dostępne w sklepiku), podobne do nori ale ale chrupiące i słone, nadają one daniu całego smaku. Jest to jedno z ulubionych dań moich i Kasi.