Przejdź do treści

Przystawki

Makaron chiński Mie z cukinią i marchewką

Makaron chiński Mie z cukinią i marchewką

Makaron chiński Mie z cukinią i marchewką to bardzo łatwe do wykonania warzywne danie stir-fry z grubego chińskiego makaronu i warzyw. W wersji wegetariańskiej sos rybny należy zastąpić sosem sojowym. Danie to może być także dodatkiem do dań mięsnych (w szczególności smażonej wieprzowiny i kurczaka).

Poories z krewetkami i szpinakiem / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena

Poories z krewetkami i szpinakiem to jedna z moich ulubionych potraw hinduskich. Może być podana jako przystawka albo danie główne. Najlepsze do tej potrawy są krewetki tygrysie ale można je spokojnie zastąpić o wiele tańszymi zwykłymi krewetkami. Potrawa na pierwszy rzut oka wydaje się skomplikowana ale nie jest. Po pierwszym zrobieniu już idzie łatwo i jest pyszna.

Chutney pomidorowy

Chutney pomidorowy

Chutney pomidorowy to indyjski dodatek do dań. Różnego rodzaju raity (dipy na bazie jogurtu z przyprawami), relisze (owoce lub warzywa w sosie) czy różnorakie odmiany pieczywa są częstym towarzyszem posiłków indyjskich. Chutney jest właśnie takim dodatkiem do dań, czymś pośrednim między marynatą a piklami. Pobudza apetyt, a mała porcja dodaje daniom orzeźwiającego smaku. W Indiach chutney odgrywa jeszcze jedną rolę – z łatwością wyostrza, łagodzi lub istotnie zmienia smak potrawy. Chutney może być ostro-kwaśny – takie są przetwory przyrządzane na bazie świeżej chili, kolendry, mięty z dodatkiem imbiru, czosnku, cebuli a czasem dodatkiem kokosa czy tamaryndowca. Drugi rodzaj to chutney słodko-kwaśny, bardziej popularny na Zachodzie, marynata z cukru, octu, przypraw i owoców przyrządzanych na ciepło.

Makaron na zimno z ostrym sosem sezamowym / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Doskonała zimna przystawka – starter , bardzo popularna w kuchniach chińskich w USA. Z powodzeniem może być jednak podawana jako główne danie. Danie jest bardzo ostre , ale w tym cały jego urok . Ma niepowtarzalny smak, i co ciekawe, pomimo ostrego (ukrytego) charakteru, apetyt rośnie w miarę jedzenia..:) Na długo pozostaje w pamięci, wracam do niego co jakiś czas. Polecam.

Kimchi z kapusty pekińskiej 2

Kimchi z kapusty pekińskiej (nowy przepis)

UWAGA! NAJNOWSZY I NAJLEPSZY PRZEPIS NA KIMCHI Z KAPUSTY JEST TUTAJ

Ocena ze starego portalu: 4,26 / 27 ocen

Kimchi z kapusty pekińskiej to podstawa koreańskiej diety. Na stronie znajduje się już przepis na kimchi z kapusty pekińskiej, dodałem go kilka lat temu (dokładnie w kwietniu 2006) i było to moje pierwsze podejście do kimchi. W tym czasie kilka razy zmieniałem i udoskonalałem przygotowanie kimchi kapuścianego. Obecnie stosuję przepis poniższy, jest on łatwiejszy do wykonania i daje lepsze i bardziej powtarzalne wyniki. Głównym problemem starego przepisu było zastosowanie ciężarka do przyciskania kapusty, powodowało to, że gotowe kimchi było wyciśnięte z większości soku, mało soczyste. W nowym przepisie nie używam ciężarka, natomiast stosuję wstępne kiszenie w zamkniętej torbie foliowej, dzięki temu proces fermentacji przebiega bez problemów. Najważniejszą modyfikacją, zapewniającą doskonały smak jest zastosowanie oryginalnej koreańskiej chili (gochugaru) – dawniej niedostępnej w Polsce, teraz możecie ją kupić w naszym sklepiku. Poniżej przepisu zamieściłem kilka ważnych wskazówek dotyczących postępowania z kimchi, warto się z nimi zapoznać przed pierwszym przygotowaniem. P.S. W tym roku mała porcja kimchi pojawi się u mnie na wigilijnym stole:) A za kilka dni, w przerwie świątecznej, kolejny przepis z wykorzystaniem kimchi. Osoby unikające składników zwierzęcych mogą zastąpić sos rybny sosem sojowym.