Przejdź do treści

Sushi

Maki sushi kalifornijskie (California roll)

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 18 ocen

Maki sushi kalifornijskie (California roll) to rodzaj sushi, który warto przygotować kiedy chcesz zapoznać kogoś ze sposobem przyrządzania sushi. To jedno z podstawowych odmian sushi, bardzo łatwe do wykonania. Nie zawiera także surowej ryby, co początkujący smakosz sushi powinien uznać za atut. Tak naprawdę do sushi możemy włożyć praktycznie wszystko, istnieją jednak pewne klasyczne wypełnienia (jeżeli nie macie kraba i awokado, użyjcie np. marchewki i wędzonego łososia). Niedługo dodam kolejne rodzaje sushi. Wszystkie niezbędne japońskie składniki można nabyć w moim sklepie. Własnoręcznie wykonane sushi wyjdzie kilka razy taniej niż w barze sushi – koszt jednego rulonu (8 kawałków) to 1-3zł w zależności od wypełnienia. Na ucztę dla 4 osób potrzeba 6-8 rulonów.

Ryż do sushi

Ocena ze starego portalu: 4,53 / 45 ocen

Kochasz kuchnię japońską? My również! Zdając sobie sprawę z tego, jak ogromne znaczenie ma ryż dla kuchmistrzostwa w Japonii, sprowadziliśmy specjalnie dla Ciebie specjalną jego odmianę, która ma doskonałą konsystencję, formę i poziom lepkości. Zwykły, biały ryż popularny w naszej kuchni europejskiej nie nadaje się do używania go w sushi. Jest za mało lepki i zbyt duży, sprawia, że potrawa traci na swoim smaku. Ten, który oferujemy w naszym sklepie, charakteryzuje się natomiast drobnymi ziarnami oraz dużą lepkością, która pozwala sklejać każdy rodzaj sushi – od nigiri po uramaki! Przede wszystkim – ma on zupełnie inny, charakterystyczny smak, który ucieszy podniebienie każdego wielbiciela japońskiego gotowania. Dla ułatwienia rozpoczęcia swojej przygody z tym rodzajem gotowania, przygotowaliśmy specjalny przepis, który naszym zdaniem sprawdza się bezbłędnie! Warto zaznaczyć, że każdy mistrz sushi posiada swój własny, unikalny przepis i proporcje, jakie stosuje przy dobieraniu składników. Nie bój się eksperymentować, ale najlepiej – zacznij od podstaw! W przepisie została podana propozycja na zastosowanie 1 szklanki ryżu, choć zazwyczaj używa się 2. Zapraszamy do gotowania!

Maki sushi odwrócone (Uramaki)

Ocena ze starego portalu: 5.00 / 9 ocen

Maki-sushi odwrócone różni się od tradycyjnego tym, że ryż znajduje się na zewnątrz rulonu! Przygotowanie jest niemal identyczne, cały trik polega tylko na zastosowaniu folii i umiejętnym odwróceniu glonu posmarowanego ryżem na drugą stronę. Do wypełnienia sushi używa się różnych składników, bardzo często surowej ryby. Do sushi powinno stosować się ryby morskie, które nie mają pasożytów (a przynajmniej nie takie, które bardzo szkodzą człowiekowi).

Nigiri sushi

Ocena ze starego portalu: 4,62 / 13 ocen

Nigri sushi oznacza “sushi formowane w ręku”. Pomimo, że podane na stół wygląda dużo prościej niż maki-sushi (sushi zwijane) to tak naprawdę jego przygotowanie jest bardziej pracochłonne (lepienie kulek). Japończycy traktują przygotowanie dobrego nigiri-sushi jak sztukę, a szkolenie na mistrza sushi zajmuje wiele lat i jest bardzo wysoko cenione. Podobno najlepsi specjaliści kleją kulki, w których zawsze jest taka sama, ściśle określona, ilość ziarenek ryżu:).

Ryż do sushi / Przepis internauty

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 1 ocena

Idealny ryż do sushi powinien się oczywiście kleić ale pod żadnym pozorem nie powinien być rozgotowany, żeby maki, które robicie nie tylko i smakowały ale i wyglądały idealnie. Korzystając z tego przepisu nie ma możliwości żeby ryż się rozgotował ani przypalił. Robię sushi 3 lata minimum 1 raz w tygodniu wiec wiem co mówię 🙂

Inari sushi (inarizushi) – sushi w torebkach sojowych

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 4 oceny

Inari sushi (inarizushi) to bardzo oryginalna i smaczna odmiana sushi w torebkach ze smażonego tofu. Inarizushi znaczy właśnie “sushi w brązowej torebce”. Całe danie możemy wykonać w 3 stopniach skomplikowania: od samego początku, smażąc tofu na głębokim oleju (ten etap pomijam w przepisie), następnie gotując je w słodkiej zalewie i na koniec wypełniając ryżem do sushi. W Japonii najczęściej kupuje się usmażone płaty tofu (tzw. abura-age), rozcina, gotuje w zalewie i następnie wypełnia ryżem. Coraz popularniejsze są jednak smażone tofu już doprawione (tzw. Inarizushi-no-moto), wyjmujemy je tylko z puszki i wypełniamy ryżem. Inarusushi-no-moto jest podstawowym produktem do wykonania Inarizushi poza Japonią (produkt ten możecie kupić w naszym sklepie). W przepisie podaję także przepis na zalewę do gotowania smażonego tofu, jako ciekawostkę i dla tych, którzy jakimś cudem zakupią abura-age.

Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll)

Ocena ze starego portalu: 4,86 / 7 ocen

Maki sushi z sałatką jajeczną (Egg salad roll) to bardzo smaczne i bardzo łatwe do wykonania maki sushi. Jest to także jedno z najtańszych do wykonania sushi. Egg salad roll możemy także wykonać jako rolkę odwróconą z ryżem na zewnątrz (tzw. uramaki). Na koniec przepisu podaję także 2 własne modyfikacje sałatki jajecznej, z koreańską pasta chili Gochujang (czerwona, ostra, w stylu koreańskim) i z pastą z czarnej fasoli (czarna, słona, w stylu chińskim). Jest to ulubione sushi mojej żony, ja też je uwielbiam, zdecydowanie polecam!

Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki)

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 2 oceny

Maki sushi ze śliwką ume i ogórkiem (Umekyu maki) to tradycyjne japońskie sushi z bardzo popularną w Japonii marynowaną, słono-kwaśną śliwką Ume (Umeboshi) i ogórkiem. Umekyu maki wykonuje się jako cienką rolkę tzw. hosomaki z 1/2 płata nori, dlatego 1 szklanka ugotowanego ryżu starczy na 2 rolki. Hosomaki tnie się zawsze na 6 kawałków (a nie na 8 kawałków jak normalne maki). Śliwka Ume jest w Polsce bardzo trudno dostępna, na szczęście znajdziecie ją w naszym sklepiku. Jedna paczuszka 100g zawiera 10 śliwek, starczy na 5-7 rolek Umekyu (na jedną rolkę 1,5-2 śliwki). Dzięki użyciu słono-kwaśnego Umeboshi smak tego sushi jest bardzo charakterystyczny, specyficznie japoński, na pewno warto spróbować.