Przepisy na sushi

Sushi to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni japońskiej – doskonale widać to również na polskich ulicach nie tylko dużych, ale również niewielkich miast. Każdego roku pojawiają się nowe restauracje serwujące sushi – w ich menu można znaleźć całe mnóstwo ryżowych i rybnych przysmaków, a wśród nich te najbardziej popularne. Fanom sushi z pewnością znane są nazwy takie jak nigiri, maki, futo-maki czy oshizushi. Mniej wtajemniczonym wyjaśniamy, że są to rodzaje japońskiej potrawy, które różnią się sposobem przygotowania i rodzajem wykorzystanych produktów.

Nigiri to niewielkie, podłużne kulki, na których układa się owoce morza lub kawałki ryby; maki to sushi zawijane w prasowane algi morskie nori; futo-maki to jedna z odmian maki; oshizushi zaś to niewielkie, kilkucentymetrowe przekąski wykonywane z uciskanego ryżu. Rodzajów sushi jest jednak znacznie więcej – wytrawni smakosze japońskiego dania mają swoich faworytów.

Sekret idealnego sushi tkwi w starannie wyselekcjonowanych składnikach

Sushi to potrawa, którą wiele osób próbuje odtworzyć w zaciszu własnego mieszkania – musisz jednak wiedzieć, że idealne sushi to nie tylko odpowiednio ugotowany ryż i świeża ryba, ale również starannie dobrane, oryginalne składniki gwarantujące niepowtarzalny smak przygotowywanego dania. Aby wykonać sushi w domu, musisz też zaopatrzyć się w specjalne akcesoria kuchenne, takie jak bambusowa mata umożliwiająca odpowiednie zwinięcie przekąski. Ostatnim elementem, choć niezwykle istotnym, jest sprawdzony przepis – wiele oryginalnych i prostych w przygotowaniu receptur znajdziesz na naszej stronie internetowej. Wśród nich nie mogło zabraknąć przepisów na m.in.: kulki ryżowe z łososiem i marynowanym imbirem, inari sushi z tuńczykiem i grzybkami, temaki sushi ze smażoną kaczką, chirashi sushi z marynowanym tofu i pieczoną papryką czy gunkan-maki z jajecznicą i pastą z paluszków krabowych. Każdy z prezentowanych przepisów zawiera pełną listę potrzebnych produktów spożywczych – wiele z nich znajdziesz w ofercie naszych delikatesów.

Futomaki grube rolki sushi

Kulki ryżowe z łososiem i imbirem marynowanym (sushi)

Sałatka z kurczaka i awokado (do sushi)

0

Sałatka z białej rzodkwi i awocado z dressingiem wasabi (do sushi)

Inari sushi (inarizushi) z tuńczykiem i grzybami

Inari sushi (inarizushi) z tuńczykiem i grzybami to specjalna odmiana sushi, do której przygotowania niezbędne są specjalne "torebki" wykonane ze smażonego tofu. "Torebki" wypełnia się ryżem i zjada maczając w sosie sojowym. W najprostszej wersji do napełnienia używamy czystego ryżu do sushi (zaprawionego octem). W naszym przepisie używamy ryżu z dodatkami: grzybami i tuńczykiem puszki. Przygotowany w ten sposób ryż nie wysycha i zachowuje swoją świeżość dlatego świetnie nadaje się jako prowiant na wycieczkę lub piknik.

Czytaj dalej

Sałatka słodko-kwaśna z rzodkwi i marchwi (do sushi)

Chirashi sushi z ikrą, kaparami i wędzonym łososiem

Temaki sushi ze smażoną kaczką

0

Temaki sushi z omleta tamago

Inari sushi (inarizushi) z ryżem, marchewką i rzodkiewką