Przejdź do treści

Wegańska

Kiełki fasoli Mung w sosie karmelowym

Ocena ze starego portalu: 4,25 / 4 oceny

Łatwa w przygotowaniu, bardzo oryginalna, zdrowa i smaczna surówka. Podawać jako dodatek do dania głównego lub jako element kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Bakłażan w sosie z czarnej fasoli

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 5 ocen

Danie kuchni wietnamskiej. Jest to kuchnia pod wieloma względami podobna do chińskiej, używa się wielu takich samych składników, bardzo popularny jest tu sos rybny. Wegetarianie powinni zastąpić sos rybny i ostrygowy sosem sojowym. Podawać jako element kilkudaniowego posiłku chińskiego/wietnamskiego lub samodzielnie warzywne danie z ryżem jaśminowym.

Ryż gotowany na sypko

Ryż gotowany na sypko używany jest przede wszystkim do przygotowania różnych odmian ryżu smażonego. Tak ugotowany ryż smakuje też najlepiej jako dodatek do dań polskich.

Aktualizacja 02-2017: Jest to bardzo stary przepis, dodany w 2004 roku. Obecnie nie widzę żadnego zastosowania dla tak gotowanego ryżu i nigdy tak ryżu nie gotuję. Do ryżu smażonego gotuję ryż metodą absorpcji i odstawiam na kilka godzin do przeschnięcia.

Ryż do sushi

Ryż do sushi

Ryż do sushi to podstawowy składnik wszelkich odmian sushi. Ryż japoński ma małe okrągłe ziarna i po ugotowaniu mocno się klei. W Europie i USA najczęściej stosuje się ryż średnioziarnisty, który też bardzo dobrze się klei. Do sushi absolutnie nie nadaje się popularny ryż długoziarnisty ponieważ nie klei się a poza tym ma inny smak. Co do składu zaprawy octowej to prawie każdy mistrz sushi ma własny przepis z różną ilością octu, cukru i soli. Ja podaję moją propozycję ale możecie sami poeksperymentować aby uzyskać idealny dla siebie smak. Możecie też zastosować gotową zaprawę do sushi. W przepisie podałem składniki na 1 szklankę ryżu, jednak zazwyczaj minimalną ilością do gotowania są 2 szklanki ryżu.

Kimchi z nadziewanych ogórków

Ocena ze starego portalu: 4,67 / 9 ocen

Kolejny przepis na koreańskie kimchi, tym razem z ogórków. To kimchi fermentuje dużo szybciej bo już po 1 dniu jest gotowe do jedzenia. Równie ostre i chyba jeszcze lepsze od kapuścianego. Może być stosowane jako dodatek do każdego dania. To kim-chi trzeba zjeść w ciągu 1 tygodnia, ponieważ potem ogórki rozmiękają i nie są za dobre.

Kimchi z rzodkwi

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 6 ocen

Bardzo popularna odmiana kimchi z białej rzodkwi, często wykonuje się łącznie z kimchi z kapusty pekińskiej. Kimchi to koreańska fermentowana jarzynka, zazwyczaj bardzo ostra, którą jada się praktycznie do wszystkich posiłków, także na śniadanie:).

Bakłażan z bazylią

Bakłażan z bazylią

Bakłażan z bazylią bardzo smaczne tajskie danie wegetariańskie. Można też przygotować wersję łagodną bez papryczek chili. Można je podawać jako warzywny dodatek lub jako wegetariańskie danie główne z tajskim ryżem kleistym lub ryżem jaśminowym.

Ryż gotowany metodą absorpcji

Ryż gotowany metodą absorpcji

Ocena ze starego portalu: 4,71 / 51 ocen

Ryż gotowany metodą absorpcji to absolutna podstawa żywienia w krajach azjatyckich. W gotowaniu metodą absorpcji dodaje się odpowiednią ilość wody i gotuje, aż cała woda wchłonie się do ryżu. Gotowanie ryżu w dużej ilości wody, a następnie jej odlewanie (tak jak przy gotowaniu ziemniaków) jest absolutnie niedopuszczalne, w ten sposób odlewa się większość zdrowych składników. Ryż ugotowany metoda absorpcji ma puszystą, lekko klejąca strukturę i jest zdecydowanie smaczniejszy od ryżu gotowanego jak ziemniaki. Ten sposób stosuję się do większości odmian ryżu, zmieniając tylko ilość wody i czas gotowania, niektóre odmiany ryżu gotuję się na parze.

Chrupiący makaron sojowy

Ocena ze starego portalu: 5,00 / 5 ocen

Bardzo ciekawe zastosowanie makaronu sojowego. Po wrzuceniu na gorący olej makaron sojowy zachowuje się podobnie jak prażynki krewetkowe, gwałtownie, w ciągu 2-3 sek, pęcznieje kilkukrotnie, stając się bardzo kruchy i chrupiący. Jest bardzo lekki dlatego nie sposób się nim najeść, ale może stanowić efektowny i bardzo oryginalny dodatek do posiłku.