Przejdź do treści

Wegańska

Pasta z pieczonego bakłażana

Pasta z pieczonego bakłażana (by M. Klimczak)

Pasta z pieczonego bakłażana to warzywna potrawa podobna w użyciu do humusu. Pieczony, zmiksowany bakłażan doprawiony płatkami chili, pastą miso i aromatycznym olejem sezamowym tworzy bardzo smaczną warzywną pastę. Można spożywać ją jako zimną przekąskę serwowaną z chlebem, chipsami lub tortillą. Świetnie nadaje się także jako dodatek do innych dań: warzywna przystawka (sidedish), sos dip lub pasta do smarowania. Bez żadnych modyfikacji danie nadaję się do spożycia przez wegetarian i wegan.

Dyniowe curry z warzywami

Dyniowe curry z warzywami (by M. Klimczak)

Dyniowe curry z warzywami to bezmięsne danie w stylu tajskim. Bazą głębokiego sosu curry jest mleko kokosowe połączone z musem dyniowym, w którym pływają ziemniaki i groszek. Dopełnieniem dania są smażone boczniaki. Danie jest ostre, bardzo smaczne i pożywne. Ostrość dania można regulować ilością czerwonej pasty carry (od 2 do 4 łyżek). Jak wszystkie tajskie curry to danie także najlepiej smakuje z gotowanym ryżem jaśminowym. Danie można także wykonać w wersji wegetariańskiej i wegańskiej.

Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso

Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso

Tarta z jabłkami i słonym karmelem miso to oryginalny, pyszny deser z japońskim akcentem. Chrupiąca tarta w 3 uzupełniających się smakach: kwaśne jabłka polane słodko-słonym karmelem z cukru trzcinowego i pasty miso. Całość dopełniona posypką z cynamonu i płatków migdałowych. Jest to przepis błyskawiczny z użyciem gotowego ciasta na tartę, dostępnego w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych. Oczywiście można także zastosować ulubiony przepis na ciasto do tarty i przygotować je własnoręcznie.

Brukselki z patelni po tajsku

Brukselki z patelni po tajsku (by M. Klimczak)

Brukselki z patelni po tajsku to warzywne danie fusion z wpływami kuchni tajskiej i japońskiej. Bardzo proste do wykonania, błyskawiczne i bardzo smaczne danie z samych zdrowych składników. Brukselki z patelni możemy zaserwować jako lekką przekąskę, jarzynkę do dania głównego lub składnik kilkudaniowego posiłku w stylu chińskim. Magda serwuje smażone brukselki na ostro posypane sporą ilością (1 łyżka) japońskiej przyprawy 7 smaków (jej głównym składnikiem jest mielone chili). Oczywiście dodatek ten może być zredukowany według gustu w celu uzyskania optymalnej ostrości.

Tajski bulion curry z makaronem mie

Tajski bulion curry z makaronem mie

Tajski bulion curry z makaronem mie to rozgrzewająca zupa doprawiona na ostro tajską czerwoną pastą curry, serwowana z falistym makaronem mie i świeżymi ziołami. Do przygotowania dania niezbędny jest wywar wołowo-drobiowy, który można przygotować z naszego przepisu Rosół chiński zastępując 1/2 kurczaka pręgą wołową lub inną wołowiną. Danie można bardzo łatwo przygotować w wersji wegetariańskiej, wystarczy użyć bulion warzywny i zastąpić sos rybny sosem sojowym.

Zupa krem z ziemniaków i pora z miso

Zupa krem z ziemniaków i pora z miso (by M. Klimczak)

Zupa krem ziemniaków i pora z miso to inspirowane kuchnią japońską danie fusion. Łagodny w smaku krem ziemniaczano-porowy, któremu wyrazistości dodaje japońska pasta miso. Pasta miso jest także jedynym źródłem soli w tym daniu. Dozowanie pasty należy zacząć od 3 łyżek i ewentualnie zwiększać według własnego gustu. Jak zawsze w przypadku pasty miso, należy ją dodać już po zakończeniu gotowania, ponieważ przegrzanie zabija w niej najważniejsze zdrowotne składniki. Jak każdy krem warzywny ta zupa smakuje także bardzo dobrze z małymi grzankami usmażonymi na oliwie. Z grzankami otrzymamy pożywne danie, mogące stanowić niewielki, samodzielny posiłek.

kimchi nachos

Kimchi nachos (by Magda Klimczak)

Kimchi nachos to fantazyjna przekąska będąca połączeniem kuchni koreańskiej i meksykańskiej. Chrupiące meksykańskie nachos zapieczone z kimchi, awokado i serem cheddar. Do tego wszystkiego okraszone cebulą dymką oraz koreańskimi dodatkami papryką gochugaru i chrupiącymi wodorostami Kim Nori. To wszystko razem daje wspaniałą chrupiąca przekąskę z najlepszymi koreańskimi smakami.

Makaron udon z kimchi

Makaron udon z kimchi (by Magda Klimczak)

Makaron udon z kimchi to inspirowane kuchnią koreańską bezmięsne danie z użyciem kimchi z kapusty. Pyszne i zdrowe danie, którego przygotowanie zajmie zaledwie kilkanaście minut. W Korei kimchi jest spożywane głównie jako przystawka. Jednak, jako że jest to ulubiona kiszonka Koreańczyków, stosuję się ją także jako składnik wielu dań: zup, gulaszy, dań stir-fry i makaronów. Zastosowanie masła w przepisie wydaje się być Europejskim elementem dania. Okazuje się jednak, że obecnie Koreańczycy docenili zastosowanie masła w sosach i bardzo chętnie sięgają po nie przygotowując dania z makaronem i smażonym ryżem. Danie zabójczo dobre, brak słów żeby to opisać!

Kimchi z botwinki

Kimchi z botwinki (by Magda Klimczak)

Kimchi z botwinki to nasza kolejna propozycja na letnią koreańską kiszonkę. Kimchi z botwinki i młodych warzyw to samo zdrowie. Jest też bardzo szybkie w fermentacji bo można je spożywać już kilka godzin po przygotowaniu. Jak do większości kimchi dodaliśmy sos rybny, w wersji wege można go zastąpić sosem sojowym. Kimchi podaje się jako pikantną przystawkę warzywną do wszelkiego typu dań.

Kimchi z młodej kapusty

Kimchi z młodej kapusty (by Magda Klimczak)

Kimchi z młodej kapusty to nowalijkowa odmiana koreańskiej kiszonki. Podobna w składzie i metodzie przygotowania do najpopularniejszej wersji kimchi z kapusty pekińskiej. Tym razem do przygotowania dania wykorzystujemy najlepsze i najsmaczniejsze młode warzywa dostępne w sezonie wiosenno-letnim.