Przejdź do treści

Wegetariańska

Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami

Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami

Gruszki w sosie imbirowo-śliwkowym z jagodami to serwowany na ciepło deser, który wzbudza powszechny zachwyt. Lekko kwaskowy i ostry smak sosu jest doskonałym dopełnieniem słodkich gruszek. Oczywiście najlepiej jest go przygotować w sezonie jagodowym ale sprawdzi się także z borówką amerykańską.

Herbaciane jaja (Cha ye dan)

Herbaciane jaja (Cha ye dan)

Herbaciane jaja (Cha ye dan) to popularna szanghajska potrawa. Są to gotowane na twardo jaja doprawione anyżem, czarną herbatą i sosem sojowym. Specjalne przygotowanie powoduje powstanie atrakcyjnego biało-brązowego marmurkowego wzoru na jajach (dlatego danie to nazywa się także “jajami marmurkowni”. Zazwyczaj spożywa się je na zimno pocięte na ćwiartki serwowane jako przystawka lub przekąska. Można je także zaserwować jako składnik kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Bakłażan smażony z warzywami

Bakłażan smażony z warzywami

Bakłażan smażony z warzywami to pełni wegetariańskie danie na bazie bakłażana z dodatkiem kilku innych warzyw. Bakłażan (100g) zawiera zaledwie 20 kcal, poza tym dostarcza znacznych ilości potasu, a także wapnia i magnezu. Bakłażan to także bardzo dobre źródło błonnika pomagającego w trawieniu. Warto urozmaicać swoją dietę w potrawy zawierające to warzywo.

Szpinak smażony w cieście Zha bocai yu

Szpinak smażony w cieście Zha bocai yu

Szpinak smażony w cieście Zha bocai yu to danie to pochodzące z kuchni katońskiej i bardzo przypomina japońską tempurę. W taki sam sposób możemy również przygotować liście kalafiora. Jest to rodzaj przekąski, która może być także elementem kilkudaniowego chińskiego posiłku.

Papryka nadziewana tofu i porem

Papryka nadziewana tofu i porem

Papryka nadziewana tofu i porem to prosta w przygotowaniu, bogata w składniki odżywcze, bezmięsna potrawa, którą można podać jako danie główne na obiad. Jako dodatek polecamy ryż jaśminowy.

Makaron gryczany Soba z warzywami i tofu

Makaron gryczany Soba z warzywami i tofu

Makaron gryczany Soba z warzywami i tofu to błyskawiczne, zdrowe i niskokaloryczne danie wegetariańskie. Tofu to bogate źródło białka niezwierzęcego oraz fosforu, wapnia, potasu, magnezu, żelaza i witamin E oraz z grupy B. Może z powodzeniem zastępować mięso w żywieniu wegetarian.

Zupa miso z awokado, pomidorami i białą rzodkwią

Zupa miso z awokado, pomidorami i białą rzodkwią

Zupa miso z awokado, pomidorami i białą rzodkwią to mniej tradycyjna wersja tej słynnej japońskiej zupy. Można ją także wykonać w wersji wege używając jednego z wegetariańskich bulionu dashi: kombu dashi, shitake dashi lub kombu shitake dashi. Owoce awokado są niezastąpionym źródłem wielu cennych składników i witamin. Awokado to owoc bogaty w dobroczynne tłuszcze podobne w działaniu do oliwy z oliwek, obniża także poziom złego cholesterolu we krwi. Dodanie awokado do zupy miso nadaje jej subtelny kolor i jedwabistą konsystencję.

Szpinak z sosem sezamowym

Szpinak z sosem sezamowym

Szpinak z sosem sezamowym to ciekawy dodatek do sushi ale może być też stosowany jako przystawka lub składnik kilkudaniowego azjatyckiego posiłku. Przygotowuje się go bardzo szybko dlatego warto spróbować tego nowego smaku szpinaku. W wersji wegetariańskiej/wegańskiej należy użyć dashi z kombu lub grzybów shitake.