Kardamon czarny to wysoko ceniona aromatyczna przyprawa o dymnym smaku i aromacie uzyskiwana podczas tradycyjnego suszenia na otwartym ogniu. W Indiach kardamon czarny jest ważnym składnikiem przyprawy garam masala. Używa się go także do przyprawiania rozmaitych dań w szczególności dań z fasoli (dal) i dań z ryżu, przyprawia się nim także aromatyczną hinduską herbatę. W Chinach kardamon wykorzystywany jest do dań długo duszonych, przede wszystkim w kuchni prowincji Syczuan. Kardamon jest także składnikiem najsłynniejszej wietnamskiego dania: zupy Pho z makaronem. W kuchni arabskiej, kardamon służy za podstawowy dodatek do kawy. Kardamon najlepiej jest przechowywać w całości ponieważ ziarna po wyjęciu ze strączka lub po zmieleniu szybko tracą aromat.
Kardamon podobnie jak szafran to przyprawy należące do kulinarnej grupy bardzo drogich dodatków smakowych, ze względu na trudność w ich pozyskaniu. Skład: 100% kardamon czarny nasiona. Pochodzenie: Indie
Kardamon działa dobroczynnie na układ trawienny, pobudza apetyt i wspomaga wchłanianie pokarmów, dodatkowo kardamon ma także właściwości przeciwbólowe i ogólnie wzmacnia organizm.